Recension: A Night I Fly

eye eye 

A night i fly

En film av Michel Wenzer
Kamera, musikval, klipp, ljud: Michel Wenzer
Speltid: 88 min.
Filmkategori: Dokumentär
Land: Sverige
Premiär: 25 november 2011
Från ålder: 15 år

Om andliga frizoner i tuffa miljöer.
Filmen är gjord i det ökända, hårdbevakade fängelset New Folsom Prison i USA och var tänkt att handla om Arts in Correction, som syftar till att rehabilitera fångar med konst, musik, poesi. Projektet lär ha fallit väl ut. Fångar som deltagit sägs ha blivit lugnare och återfallit mindre i brott. Vi får se och höra några fångar läsa dikter, sjunga gospel och diskutera relationer.

Men filmen är ingen vetenskaplig studie hur man kan återanpassa interner med lyrik och musik. Vi får ta del av intervjuer med livstidsdömda fångar och tuffa väktare, som berättar om livet bakom murarna, men det ser vi löpande i massor av välgjorda dokumentärer på TV. Inslagen i den här filmen med fångarna, som sjunger i kör och läser egna verser ska övertyga oss om att författande, andliga övningar, musik och sång skulle vara nya företeelser i fängelser, men det har alltid funnits. Dokumentären känns uppblåst av projektet Arts in Correction, som är behjärtansvärt ur alla aspekteter, men verkar ta på sig äran av att vara det enda som ger fångar andlig, mental utveckling.

Intervjuerna med några fångar visar att de är reflekterande och insiktsfulla personer, men det är inte projektet Arts in Corretion´s förtjänst. Många interner studerar, skriver, filosoferar, talar i grupp om livet och sin historia, även utan Arts in Correction.

Det är sant att många skildringar från främst amerikanska fängelser handlar om gängkrig, mord och homosexuella våldtäkter, därför att det finns en publik efterfrågan på det. Vi vill känna oss bättre genom att få bekräftat att fångar och brottslingar är primitiva och ondskefulla varelser. Men egentligen är de som vi, men händelser och miljöer, och kanske låg impulskontroll, har gjort att en del gör vad vi andra tänker och känner.

Fängelser är stor business i USA och internering är fortfarande straff och inte rehabilitering. Så projekt som Arts in Correction är utmärkta, om än i liten skala. Men den stora mediadebatten om hur våld och övergrepp kan förebyggas, hur människor, som begått grova brott kan upprättas och bli goda medborgare är långt viktigare och mera angeläget att ta upp, igen och igen.

Två filmögon för ett intressant tema, men i stort sett en ganska seg, ojämn och lätt vinklad dokumentär.

111123
Jan-Eje Ferling