Recension: American Made

Tom Cruise charmig actionhjälte i rafflande story om splittrade lojaliteter
eye4
Regi: Doug Liman
Manus: Gary Spinelli
I rollerna: Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright m. fl.
Genre: Action, biografi, komedi
Speltid: 115 min.
Ålder: från 7 år
Svensk biopremiär: 25 augusti 2017
Svensk distributör: Universal Pictures Internationa

American Made är den osannolika, men sanna berättelsen om Barry Seal (Tom Cruise), en livsnjutande och äventyrslysten TWA-pilot, som rekryterades av CIA för att ta spionfoton över länder i Sydamerika och Mellanamerika. Medellinkartellen för droger i Columbia tar fast honom och tvingar honom att leverera cannabis i massor till USA och blir i gengäld väl betald. Barry har att välja mellan liv och död, men blir snart förförd av rikedomarna som strömmar in till honom. Sedan får han i uppdrag av Ronald Reagan administrationen att leverera vapen till Contras i Nicaragua och transportera rebellsoldater därifrån till USA för träningsläger, men åker själv fast för knarksmuggling och döms till 1000 dagars samhällstjänst. Barry blir frisläppt men har nu dubbla lojaliteter och tvingas blir förd med sin familj till hemlig ort.

I Universal Pictures nya film American Made återförenas Tom Cruise med regissören Doug Liman från Edge of Tomorrow. 2014. American Made är ett internationellt actionäventyr med Tom Cruise i huvudrollen. Även om filmen bygger på en verklig person och händelser, så är filmen ingen sann skildring. Regissören säger i intervju, att; “Varken Tom eller jag var intresserade av att göra en torr biopic”. De hämtade inspiration, men valde att fritt gestalta det inträffande. De fick hjälp av Barrys andra fru, som öppnade sina filer och de kunde plocka detaljer som de ville, men med avsikt att berätta en spännande historia. För det är American Made.

Det är svindlande flygsekvenser och flygjakter över djungler och hav. Om Tom Cruise själv sitter vid spakarna vet jag inte, men det är mycket bra gjort. Kraschlandning i villaområdet bekommer inte hjälten Tom Cruise, som stiger ur flygvraket dammig men utan en skråma. Han har glimten i ögat och en charm av oförställhet och ”vanlighet” som naturligtvis är bra agerande. Cruise är 55 år nu, men verkar inte ha åldrats nämnvärt och håller sin figur i trim.

Tiden för handlingen är 1980-tal och även med dokumentära inslag med bl. a. militära diktatorn i Panama, Manuel Noriega och Ronald Reagan med fru Nancy i soffan i Vita huset och talar till amerikanska folket. Bilderna faller väl in i handlingen. USA stödde ju Contras i Nicaragua för att förhindra att ”kommunisterna” tog makten. Men USA fick ge med sig och landet fick ny president med sandinistledaren Daniel Ortega. USA´s fortsatta motstånd blev senare en ganska smutsig affär, den s.k. ”Iran-Contras-affären”.

America Made är en välgjord thriller och Tom Cruise fyller huvudrollen väl med sin långa erfarenhet som agent i andra actionrullar. Musiken och soundtrack av Christophe Beck förstärker dramatiken och vissa sånger bryter brutaliteten med känsliga, välkomponerade och väl framförda sånger. Filmfotot av César Charlone ger närvarokänsla och man sitter med i flygplanet och känner looparna.

Tom Cruise, född 1962, är välkänd och har medverkat som aktör i när ett 50-tal filmer, men även varit producent. Han har nominerats för tre Oscars och vunnit tre Golden Globes för Magnolia 1999, Jerry Maguire 1996 och Born on the Fourth of July 1989. Han har vissa år varit den bäst betalde aktören i USA.

Filmen är förutsägbar för den som läst på om Barry Seal, men för mig, som inte kände till historien, var det spännande med ovissheten av upplösningen ända till slutet. American Made är visserligen en action bland många andra och går väl inte till filmhistorien av något skäl. Men det är underhållande och dramatiskt och med överraskningar hur Barry Seal ska klara sina knepiga dilemman.

Fyra filmögon av fem.
2017-08-16