Recension: Good Time

Nervig, pulserande och välgjord thriller med lysande Robert Pattinson
Regi och manus: Ben Safdie Joshua Safdie
I rollerna: Robert Pattinson, Jennifer Jason Leigh, Barkhad Abdi, Ben Safdie, Buddy Duress m.fl.
Genre: Thriller, drama
Språk: engelska 
Längd: 105 min.
Land: USA
Svensk biopremiär: 8 september 2017
Distributör: Noble Entertainment

Efter att två bröder misslyckats med ett bankrån, så flyr den ene brodern Connie Nikas (Robert Pattinson). Den yngre brodern Nick Nikas (Benny Safdie) som är lätt förståndshandikappad, grips och hamnar i fängelse. Connie är nu villig att göra allt för att få ut sin bror från fängelset och ger sig ner i New Yorks undre värld för att få hjälp och blir alltmer desperat, och farlig. Connie går mot våld och förödelse, när han försöker hitta lösningar och pengar för sig och sin bror.

Bröderna Ben och Joshua Safdie, kända för Heaven Knows What 2014 som gav dem flera filmpriser och de nominerades till Bronshästen vid Stockholm Film Festival 2014 för bästa film. Deras film Go Get Some Rosemary 2009 nominerades till CICAE Award i Cannes 2009. Bröderna växte upp i både Queens och på Manhattan och började göra filmer som mycket unga, inspirerade av sin filmentusiastiske far.

De förhållandevis unga bröderna Safdie har skapat en täthet i bilderna, men en makalös energi och närvaro i känsla och engagemang. Man känner hur nerverna dallrar under huden på filmens bröder Connie och Nick. Det är också gripande att känna Connies kärlek till sin bror och hans maktlöshet över att inte lyckas ge Nick en trygg och bra tillvaro. Samtidigt tvingas Connie alltmer göra avkall på moral och etik, om han nu någonsin haft råd att ha sådant, vilket jag betvivlar.

Robert Pattinson född 1986, fick en roll som Giselher en TV-version av Nibelungens Ring 2004. Han medverkade sedan i rollen som Cedric Diggory i Harry Potter och Den flammande bägaren 2005. Men mest känd är han för sin roll som Edward Cullen I Twilight-filmerna, en romantisk, vacker ung man i en lika romantisk relation till vackra Bella Swan, som spelades av Kristen Stewart. Twilight-filmerna gjorde de två berömda och älskade (och rika), men som de begåvade och talangfulla aktörer de är, så fick de släpa på sina filmimages ett bra tag i karriären.

Men Pattinson har tagit till sig an nya roller av helt annan karaktär, som givit honom filmpriser, som i The Rover 2014, Remember me 2010. Han har redan fått pris för sin huvudroll i Good Time 2017, Connie Nikas, en nervig, desperat brottsling på ständig jakt efter pengar och utlevelser i natten. Robert Pattinson gör sin roll imponerande bra och här försvinner definitivt imagen som den vackre, sagolike ynglingen så långt som det bara går.

Musiken av Daniel Lopatin har en stor roll i filmen och bär upp dramat och stärker pulsen i hets, förtvivlan och de ständiga hotbilderna. Filmkameran under Sean Price Williamns handlag är mycket rörlig och följer skickligt flyktvägarna och de tvära kasten i miljöer och fångar samtidigt in stämningar av mera intimt slag mellan figurerna.

Filmen är bra hantverk och skapad med passion och skicklighet. De följer inte traditionella thrillergrepp, utan gör en egen upplevelse av dramat, som känns ungt, med ständig rastlöshet och jagande efter mål, utan planering. Besluten sker i ursinne och hopplöshet och tar alltmer drastiska former.

Filmen vann pris i Cannes 2017 för ”Cannes Soundtrack Award.
Det blir fyra starka filmögon av fem.
2017-08-17