Recension: Älska mig igen

eye eye eye

ÄlskaMigIgen
Channing Tatum osm Leo och Rachel McAdams som Paige i Älska mig igen.

Regi: Michael Suscy
Land: USA
Längd: 104 min.
Filmkategori: Drama, romantik
Premiär: 4 maj 2012
Distribution: Svensk Filmindustri AB
Länk till Imdb

Romantik med minnesluckor
Leo (Channing Tatum) och Paige (Rachel McAdams) är lyckligt gifta, men råkar ut för en bilolycka vid ett snöoväder. Leo klarar sig, men när Paige vaknar upp, minns hon inget av deras äktenskap eller när de träffades. Leo gör allt han kan för att hjälpa Paige att minnas. Hon tror sig fortfarande vara förlovad med sin tidigare pojkvän, att hon bor kvar hos sina föräldrar och studerar juridik.

Filmen märkliga berättelse kan upplevas som en hyfsad chic lit, men har faktiskt verklighetsbakgrund. Den autentiska kvinnan presenteras med sin familj på bild före sluttexterna.

Skådespelarna i huvudrollerna är charmiga och snygga och övertygar i sina gestaltningar. Det är gripande att se det unga parets försök att orientera sig i sina nya livsvillkor. Det är fint att återse de levande filmlegenderna Jessica Lange och Sam Neill, som trovärdigt spelar Paiges borgerliga och manipulativa föräldrar.

Dramat förs hela tiden framåt och man vill veta hur det ska gå för Leo och Paige. Det sker inga mirakel, som tur är. Det skulle ha vält hela filmen. Man inser efter hand, liksom filmkaraktärerna, att livet inte bara är en jakt på lyckokänslor utan innebär även rationella beslut. På så sätt mognar filmfigurerna och det känns sant.

Filmen ligger ofta farligt nära melodramat och blir lite för sentimental ibland. Men som helhet fungerar den som en fin skildring. Filmfoto, musik, klippning och casting är gjorda med sedvanlig yrkesskicklighet.

Det blir tre filmögon för en ovanlig och rörande historia med snygga, duktiga aktörer.

120423
FerlingJanEje2

Jan-Eje Ferling