Recension: A Texas Love Story

eye eye eye eye

ATexasLoveStory
Rooney Mara och Casey Affleck i A Texas Love Story.

Originaltitel: Ain’t Them Bodies Saint
Regi och manus: David Lowery
Skådespelare: Rooney Mara, Casey Affleck, Ben Foster m.fl.
Land: USA
Genre: Drama, romantik
Speltid: 96 min.
Premiär: 6 december 2013
Distributör: NonStop Entertainment
Länk till Imdb

Kärlek på distans.
A Texas Love Story är en romantisk, stillsam och vacker berättelse. Handlingen är förlagd till Texas på sjuttiotalet, men den kunde lika väl ha hänt nyligen. Både berättelsen och exteriörerna andas tidslöshet på ett mycket tilltalande sätt. Filmfotografen Bradford Young har fångat värmen, ljuset och tempot på ett fantastiskt sätt. Man tycker sig känna in gestalternas fotsteg, deras tårar och när deras hjärtan slår. Det lugna tempot i filmen gör att man färdas in i varje karaktärs själ på ett nästan meditativt sätt.

Huvudkaraktärerna i filmen är Bob Muldoon (Casey Affleck) och Ruth Guthrie (Rooney Mara). Deras spel känns äkta och det finns en närhet mellan dem, som man som åskådare kan förnimma. Kärleken dem emellan är stark.

I en skottlossning tar Bob på sig skulden för att ha skjutit en polis, eftersom hans flickvän Ruth, som sköt, väntar deras gemensamma barn. Bob hamnar i fängelse, men deras kärlek fortsätter via brevväxling. Åren går, men berättelsen går in i en ny fas, då Bob lyckas rymma

Regissören Dawid Lowery har skapat en fantastisk berättelse med bra skådespeleri, fina klipp med täta bilder och med stora exteriörer. Hans tempo är som lugna hjärtslag och som andningar man tycker sig erfara i varje bild i hans i tolkning av dramat.

Man kan märka, att Dawid Lowery inte enbart regisserar, utan även arbetar även som editor för andra filmregissörer. Han hävdar att det är så han lär sig mest om hur man gör bra film.

Dawid Lowery har blivit prisbelönt på Sundance filmfestival och i Palm Springs. Nu kan vi även få se detta fantastiska verk på Stockholm filmfestival.

Filmen får full pott, fem filmögon.

2013-11-03
SariNuttunen1

Sari Nuttonen