Recension: A Chiara

Bra aktörer, vackert filmfoto, men segt tempo
filmens-betyg-två-av-fem
Regi och manus: Jonas Carpignano
Skådespelare: Swamy Rotolo, Claudio Rotolo, Carmela Fumo, Grecia Rotolo m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 121 min.
År: 2021
Svensk biopremiär: 13 maj 2022
Distributör: Edge Entertainment

”A Chiara” är regissören Jonas Carpignanos tredje långfilm, och i likhet med de tidigare två verken är även denna mångfaldigt prisbelönt och hyllad. Filmen vann exempelvis i kategorin bästa foto vid Stockholms filmfestival 2021, där den även var nominerad i kategorin bästa film och vann pris vid Cannes Film Festival 2021 för Label Europa Cinemas.

Tonåringen Chiara har ett kärleksfullt och nära förhållande med sin familj, så när pappans bil utsätts för ett nattligt sprängattentat och han sedan försvinner spårlöst, vänds hennes tillvaro upp och ned. I nyhetssändningar nämns han som inblandad i narkotikahandel, och i skolan börjar de andra ungdomarna att titta snett och viska om henne. När hon konfronterar sin familj om vem hennes pappa egentligen är, framgår det tydligt att de vet en hel del − men ingen vill säga något. Hennes sökande efter pappan och sanningen om honom leder till en negativ spiral där hon inte kan kontrollera sitt eget öde.

I likhet med Carpignanos andra långfilm, A Ciambra 2017, är filmens tempo plågsamt långsamt, och den 121 minuter långa filmen skulle med fördel kunna klippas ned med minst 30 minuter för att behålla tittarnas intresse. Onödigt mycket tid läggs exempelvis på att etablera faderns betydelse för Chiara. Flera andra scener verkar främst syfta till att skildra stämningar, och inte alls till att driva handlingen framåt. När man har kämpat sig igenom den långa filmen får man ändå en viss belöning. Filmen blir bättre precis på slutet, och det finns en poäng som handlar om en ung människas möjlighet att välja den väg hon vill gå i livet.

Swamy Rotolo (huvudrollsinnehavaren) är ett namn att lägga på minnet. Hon har tidigare bara synts i A Ciambra, men jag skulle bli förvånad om hon inte blir en stor stjärna i en nära framtid. Det är hon som är filmens stora behållning. I likhet med regissörens beprövade metod från A Chiambra, där Carpignano lät huvudrollsinnehavaren agera mot sin riktiga familj, ser vi nu Rotolos familjemedlemmar i de övriga rollerna som Chiaras familj på den vita duken. Det märks inte att de övriga familjemedlemmarna gör sin filmdebut i denna film, men Swamy Rotolo är utan tvekan den starkast lysande stjärnan på denna films himmel. En rolig detalj är att jag tycker mig se att huvudkaraktären i A Chiambra förekommer i en av denna films nyckelscener. Jag lyckas dock inte få det bekräftat av rollistan.

Med tanke på filmens många vinster och än fler nomineringar hade jag högt ställda förväntningar. På grund av dess många brister i tempo och styrfart, liksom avsaknad av någon fängslande dialog blir helhetsbetyget ändå tyvärr ett ”nja”.
Jag ger A Chiara 2 starka filmögon av 5.
2022-05-04