Recension: 2 Guns

eye eye

2guns
Denzel Washington och Mark Wahlberg i 2 Guns

Regi: Baltasar Kormákur
Skådespelare: Denzel Washington, Mark Wahlberg och Paula Patton.
Manus: Blake Masters, baserat på Steven Grants bok.
Land: USA
Speltid: 109 minuter
Genre: Action, komedi
Premiär: 11 oktober 2013.
Länk till Imdb

Förutsägbart och stereotypt.
Baltasar Kormakur har sina likheter med svensken Daniel Espinosa. Båda är skandinaviska filmregissörer, som numera gör amerikansk actionfilm med Denzel Washington i huvudrollen. Kormákur senaste film, 2 Guns, handlar om ett kriminellt radarpar spelade av Denzel Washington och Mark Wahlberg. Ingen av dem är den han utger sig för att vara, vilket ger filmen en tidig twist. Så långt ser det ut att kunna bli en helt okej film med actionmått mätt.

Därefter kommer ett par twister till, som hela biosalongen redan listat ut. Eller rättare sagt, filmen fortsätter som alla redan listat ut, hur den kommer att se ut. Det säger jag inte bara för att 2 Guns är förutsägbar, utan för att de flesta scenerna i filmen känns rakt av lånade från andra filmer. Man har helt enkelt sett allting förut och det lånade materialet görs inte med någon ny finess. Biljakter och skottlossningar känns extremt vardagliga.

Dialogen huvudrollsinnehavarna emellan har sina ljusa stunder, men det är allt för ofta nedsläckt. Paula Patton spelar Washingtons älskarinna och hon gör det väldigt dåligt, men till hennes försvar vill jag säga, att hon inte heller fått mycket att jobba med. Det känns, som om hennes rollkaraktär blev inskriven i manus, när det i princip redan var klart. Man kom på, att i en grabbig actionrulle så måste det finnas en kärlekshistoria plus en omotiverad nakenscen. Det blir en kärlekshistoria utan kärlek.

2 Guns är exakt vad filmbolaget vill tänkt sig och de vet exakt vad de gör. 2 Guns är ett rutinjobb, en löpande band-produktion. Den är gjort med liten ekonomisk risk, men kommer säkerligen att plussa på filmbolagets bankkonto. Jag vet att Washington och Kormákur kan bättre än det här. Med Wahlberg är jag inte lika säker längre.

2 Guns får två filmögon i betyg.
2013-10-03
MartinBild

Martin Bild