Recension: When the Trees Fall

En vacker både realistisk och poetisk skildring av några ukrainska bybors liv och drömmar
eye4
Originaltitel: Koly padayut dereva
Regi och manus: Marysia Nikitiuk
Skådespelare: Anastasia Pustovit, Sofia Khalaimova, Maksym Samchyk, Maria Svizhinska, Eugen Grigoriev, Vadym Kovaliov m.fl.
Genre: drama
Speltid: 88 min.
Land: Ukraina, Polen, Makedonien
Språk: ukrainska
Premiär: 20 september i Ukraina
Svensk premiär: Stockholms Film Festival 2018

When the Trees Fall handlar om livet i en liten by på landsorten i Ukraina. Tonårsflickan Larysa (Anastasia Pustovit) bor hos sin stränga mormor tillsammans med Larysas 5-åriga syster Vitka (Sofia Khalaimova). Larysa sörjer sin döde far, men är förälskad i den kriminella tonåringen Scar (Maksym Samchyk). Hon vill lämna byn med Scar och börja ett nytt liv någon annanstans och slippa anpassa sig till traditionerna i bylivet. Larysa lyckas till slut rymma med Scar, men hamnar i gängbråk på tåg, där Scar blir misshandlad. Han överger Larysa, som själv åker vidare till sin psykiskt svaga mamma och som bor i en förort till staden. Men Larysa tvingas ändå tillbaka till byn och måste där mot sin vilja gifta sig med en snäll bybo. Larysa upptäcker, att hennes mormor en gång offrade sin kärlek till en ung zigenare, men övergav honom för traditionella värderingar och andra människors åsikter.

Filmen fokuserar mycket på den 5-åriga, upproriska Vitka som delvis lever i en fantasivärld. Hon kommer att bära på en hemlighet som kan förändra allt. Det finns en magi kring Vitka som också påverkar Larysa.

When the Tree Falls är både vacker, annorlunda och grym. Den är realistisk i sin skildring av bylivet och människorna där, men filmen öppnar alltmer dörrarna till en drömvärld, där flickan Vitka blir bärare av ovanliga gåvor. Hon växer in i en sagovärld, där allt blir möjligt för henne.

Vitka spelas imponerande väl av barnstjärnan Sofia Khalaimova. Hon gestaltar Vitkas både barnsliga charm och temperament och hennes uppror mot trångsynthet och förtryck. Anastasia Pustovit övertygar som Larysa och gör till en vild, känslostyrd desperat tonåring som tvingas till underkastelse och får betala ett högt pris för det. Byborna är som hämtade direkt från provinsiell verklighet liksom scenografin och miljöerna.

Filmfotot av Michal Englert berättar dramat i verklighetsnära bilder av vardag och fest i byn och det vackra landskapet, som är insvept i dimma, och åskådliggör poetiskt och vackert övergång till fantasiscenerna av Vitkas drömvärld som tar över hennes liv.

Det finns en energi och tempo i filmen som beskriver människornas oro och förtvivlan över sina instängda och låsta liv som de själva både skapat och även är offer för. Konflikter och våld pyser under ytan och brister ibland ut i våldsamma handlingar och bråk. Det är mycket bra regisserat och skrivet av Marysia Nikitiuk, som nominerades för filmen till Best First Feature Award och Panorama Audience Award vid Berlin International Film Festival 2018.

When the Trees Fall är en lyrisk filmtitel som känns fristående från dramat, men kanske kan tolkas som tillvarons apokalyps för filmens många rollporträtt. Filmen är ovanlig och kraftfull och kastar publiken i våldsamma händelseförlopp och som sedan vänder till stämningsfulla, vackra drömvärldar och tillbaka igen. Det kan upplevas som filmens historier inte hänger samman, men det finns linjer som går genom dramat och övertygar om en total filmupplevelse utöver det vanliga.

Fyra filmögon av fem.
2018-11-09