Recension: Waters for Elephants

eye eye eye

waters for elephants

Regi: Francis Lawrence
Speltid: 122 min.
Genre:  Drama
Premiär: 15 april 2011
Distributör: 20th Century Fox

Cirkusromantik, drama och gulliga djur.
Jabob Jankowski (Robert Pattinson) läser till veterinär i 30-talets depressiva USA, när hans föräldrar plötsligt omkommer i en bilolycka och hans tvingas avbryta sina studier. Jacob ger sig ut på vägarna för att hitta mål och mening med sitt liv. Han stöter på en cirkus på turné och lyckas få arbete som djurskötare. Han förälskar sig i cirkusdirektörens vackra hustru Marlena (Reese Witherspoon) och maken August (Christoph Waltz) blir svartsjuk. En elefant Rosie blir misshandlad av August och Jacob blir rasande och slår August. Triangeldramat eskalerar och Jacob och Marlena försöker fly, men tillfångatas. Till slut blir cirkusdirektörens terror mot sin personal för mycket även för dem. Under en föreställning släpps alla djuren lösa och Rosie stampar ihjäl August, när han försöker strypa Marlena och cirkusen försätts i konkurs.

Vackre Robert Pattinson, 25 år, är just nu Hollywoods manlige favorit och har redan medverkat i 14 filmer och har 4 nya på gång. Han charmar med sin tystnad och sina återhållsamma uttryck, som en James Dean i ny tappning. Det räcker en bit, men snart blir han en Ken Barbie om han inte breddar sitt utspel. Som hänsynslös ledare och rival dominerar Christoph Waltz i rollen som August med sitt professionella agerande och sitt bett i replikerna.

Filmen är ett välgjort, romantiskt drama i cirkusmiljö med lidande djur, älskande par och våldsamma konflikter. Det är lite segt ibland, men spänningen växer, trots att slutet är förutsägbart. De unga tu måste få varandra och den elake dö. Handlingen är stundtals pekoral, men filmfotot, musiken, regin och skådespelarna övertygar och filmen blir som helhet en skaplig biokväll.

Tre filmögon för filmfotot, Christoph Waltz, filmklippet och den charmiga elefanten Rosie.

Jan-Eje Ferling