Recension: Unknown

 eye eye eye

unknown

Regi: Jaume Collet-Serra
Speltid: 113 min.
Premiär: 17 juni 2011
Genre: Thriller
Visningsålder: från 15 år
Distributör: 20th Century Fox

Rafflande thriller med överraskningar.
Biologen Dr Martin Harris (Liam Neeson) anländer till Berlin med sin fru Elisabeth (January Jones), där Martin ska hålla föredrag på en kongress. På hotellet upptäcker Martin att han glömt en väska på flygplatsen och tar en taxi dit, men råkar ut för en trafikolycka och hamnar i koma. När han efter fyra dagar vaknar upp på sjukhuset har hans liv vänts upp och ned. Hans hustru Elizabeth vägrar känna igenom honom och har en ny make, som bär Martins namn och titel.

Martin saknar sitt pass och kan inte identifiera sig. Han lyckas dock hitta den kvinnliga taxichauffören Gina (Diane Kruger) som tillsammans med en f.d. Stasi agent Ernst Jürgen (Bruno Ganz) försöker hjälpa Martin att lösa mysteriet. En obehaglig mördare dyker upp och förföljer Martin och hotar döda honom och Gina. Det visar sig att Martin är involverad i en komplott på hög internationell nivå och att han själv inte är den han tror sig vara.

Filmens manus bygger på en roman av Didier von Cauwelaert, en rafflande historia med många bottnar. Men filmstoryns logik skyms av alla spektakulära biljakter, slagsmål och nya överraskningar. Intrigen är fantastisk och som publik vill man försöka hitta praktiska lösningar för Martin, men när upplösningen tycks vara nära, så vänder handlingen och kompliceras. Det är filmiskt skickligt gjort, men eftersmaken blir ändå att man känner sig lurad. De absurda förklaringarna på slutet känns inte tillfredsställande.

Liam Neeson från bl.a. Schindler’s list 1993, The Mission 1996, Star Wars 1999 är trovärdig som det manipulerade offret, men också som filmens sege hjälte. Hans gestaltar ensamheten och förtvivlan hos en som fråntagits allt, sitt namn, sin fru, sitt yrke och sin identitet. Men man undrar hur doktor Harris lärt sig slåss mot yrkesmördare, köra bil som en racerförare och klara alla otroliga, fysiska utmaningar i bästa James-Bond-stil. Kraftmätningarna stärker filmens genre som actionthriller, vilket också är syftet. Övriga skådespelare är utmärkta i sina roller. Möjligen kan valet av söta Diane Kruger som den bosniska, illegala flyktingen och modiga taxichauffören ifrågasättas. Men som vacker hjälpmusa till Martin fungerar hon bra och man inser snart att de blir ett par.

Det är alltid högtidsstunder att få ta del av Bruno Ganz’ skådespelarkonst. Han rollfigur är här lite platt, men han ger den karaktär med sin närvaro och inlevelse. Regin av spanskfödde Jaume Collet-Serra är konsekvent och handfast. Personregin är okomplicerad och rak, men manus och filmstoryn ger inte heller tillfälle till djupanalys.

Unknown är filmad i ett vinterkallt Berlin och det gråkalla vädret förstärker Martins känsla av utanförskap och övergivenhet. Filmens skicklige fotograf, Flavio Labiano, skildrar staden och händelserna realistiskt. De spektakulära biljakterna är våldsamma och drivet filmade, men man undrar hela tiden var polisen finns. När taxin med Martin kör över broräcket och hamnar i vattnet, räddas han heroiskt av chauffören Gina, som sedan smiter. Ingen konstapel verkar ha sökt efter henne. Inte heller verkar säkerhetspolisen intresserad av den internationella, intrikata kongressen på fashionabla hotell Adlon. Här brister logiken. Frågorna, som aldrig får sina svar, blir bara fler.

Filmen får dock tre filmögon för en spännande filmupplevelse, för Liam Neesons agerande och utstrålning och för de spektakulära överraskningarna.

FerlingJanEje2

 

Jan-Eje Ferling