Recension: Två dagar, en natt

Priset på solidaritet.
eye4
Regi och manus: Jean-Pierre och Luc Dardenne
Genre: Drama
Filmfoto: Alain Marcoen
Språk: Franska
Medverkande: Marion Cottillard, Fabrizio Rongione, Pili Groyne, Simon Caudry m.fl.
Längd:95 minuter
Land och år: Belgien, Frankrike, Italien 2014
Svensk biopremiär:26 september
Svensk distribution: Folkets Bio

Europa har varken nu eller under tidigare perioder av lågkonjunkturer och arbetslöshet lyckats att skapa trygghet för alla sina medborgare. Hur hårt den nuvarande krisen slår har på senare tid skildrats i ett fåtal omskakande filmer som ”Biutiful” (2010), om den cancersjuke tillfällighetsarbetaren i Barcelona, ”The Selfish Giant” (2013) om skrotsamlande engelska barn till arbetslösa textilarbetare och ”Äta, sova, dö” (2012), om en skånsk arbetslös ung kvinna med invandrarbakgrund och hennes far som är gästarbetare i Norge.

De belgiska bröderna Luc och Jean-Pierre Dardenne är tillsammans med engelsmännen Ken Loach och Mike Leigh de europeiska regissörer, som under decennier har levererat flest engagerade filmberättelser om det hårda livet för arbetande människor och immigranter i Europa. Med bröderna Dardennes bakgrund i dokumentärfilmen, sin noggranna research och sitt underifrånperspektiv har de i filmer som ”Sonen” (2002), ”Barnet” (2005)  och ”Pojken med cykeln” (2011) lyckats åstadkomma trovärdiga och allt annat än svart-vita dokument om människors villkor i hemlandet Belgien.

Brödernas nya berättelse ”Två dagar, en natt” handlar om otrygghet och hårda levnadsvillkor i ett arbetsliv där konkurrensen om jobben gör kollegor till rivaler. Vi får möta den sjukskrivna tvåbarnsmamman Sandra (Marion Cotillard) och hennes arbetskamrater i en liten belgisk solpanelfabrik. Sandra får, efter en längre depression, beskedet att hon kommer att sägas upp. Hennes lön ska fördelas som större bonus bland de 16 arbetskamraterna. Av sin chef får Sandra två dagar och en natt på sig att förmå kollegorna att avstå från bonusen. Då kan hon behålla jobbet.

Valet av Marion Cotillard i rollen som Sandra är snudd på genialiskt. Hon gör en oförglömlig rollprestation som den sköra ordfattiga Sandra. Naket, utan fler argument än att hon behöver sitt arbete, vädjar hon på tröskeln till arbetskamraternas hem om deras solidaritet. I den ena vågskålen 1000 Euro. I den andra vänskap och solidaritet.

Det blir 4 klara filmögon för vardagsdramat ”Två dagar, en natt”.
2014-09-16