Recension: Transformers 3 3D

eye

transformers 3

Regi: Michael Bay
Speltid: 154 min.
Kategori: Action Sci-fi
Premiär: 29 juni 2011
Ursprungsland: USA
Distributör: United International Pictures

Skrot och skräp i grafisk bedrift
När USA landade på månen 1969 fann astronauterna i filmen, ett kraschat rymdskepp. Upptäckten tystades ned och 20 minuter av direktsändningen stängdes av, så att astronauterna kunder undersöka det gigantiska vraket, som gav vissa livstecken. Men kraschen visade sig vara en planerad aktion av rymdrobotar, Deceptions egen planet har skadats svårt av långvarigt krig och behöver jordens naturtillgångar och människorna som slavar. När Deceptions sedan anfaller jorden, har vår planet Tellus dock utvecklat egna jätterobotar, Autobots, som tar upp kampen mot rymdvarelserna. Den unge hjälten Sam Witwicky (Shia LaBeouf) är frontfigur i striden tillsammans med sin supersnygga flickvän Carly (Rosie Huntington-Whiteley). Kriget blir våldsamt och människor dör och byggnader förstörs. Men det goda övervinner det onda, som det ska i sagans värld.

Transformers 3, vars originaltitel är Transformers: Dark of the Moon, är den tredje filmen i trilogin om bilarna som kan förvandlas till enorma stridsrobotar med otrolig styrka och precision. Filmens personstory känns sekundär, en banal familjekonflikt om sonens arbetslöshet och hans strul med sin flickvän. Manus av Ehren Kruger är tunt, om än med några roliga repliker. Det egentliga syftet är att skildra Autobots’ kraftmätningar i mötet med fienden Deceptions och som fyller visningstiden med minst 80%.

Filmen överträffar sina föregångare i teknisk, grafisk briljans. Det visuella effekterna imponerar och soundtrack skakar om biosalongen ordentligt. Transformers har säkerligen sina fans och den målgruppen får med råge vad det förväntat sig. Men den som vill ha ett rikare och mer överraskande drama kammar noll. I filmen är allt förutsägbart, även om handlingen drar ut på tiden. Skådespelarna gör vad dom kan med sina platta rollfigurer. För hjältinnan räcker det med att pluta med munnen och se söt ut och det lyckas Rosie Huntington-Whiteley utmärkt med. Sam Witwick stirrar framför sig eller hoppar över skrothögar och ruiner och det räcker för filmen. Castingen i fungerar bra för övriga roller, som också är mera av figuranter. Personregin av Michael Bay känns därför okej för filmens genre.

Filmklipp och scenografi är skickligt gjorda. Tempot och de hisnande filmbilderna över krigsplatser och rymder är välgjorda. Verklighet och dataprogram blandas till en fungerande helhet. Ändå är tomhetskänslan besvärande när man lämnar visningen. En fjärde film om Autobots tror jag inte ens fansen frågar efter. Marknadsföringen för Transformers 3 är hårdför och filmen blir säkerligen en kassasuccé.

Filmen får ett filmöga för skicklig och effektfull grafik.

Jan-Eje Ferling