Recension: Tillbaka till Bromma

eye eye eye

tilbakatill Bromma
Julia Ragnarsson och Peter Magnusson i Tillbaka till Bromma.

Regi och manus: Martin Persson, Peter Magnusson
Skådespelare: Peter Magnusson, Hanna Alström, Sandra Huldt, David Eklund, Martin Rutegård, Julia Ragnarsson
Spellängd: 94 minuter
Svensk biopremiär: 19 februari 2014
Genre: Dramakomedi
Åldersgräns: från 7 år
Distributör: Nordisk Film
Länk till IMDb

Småmysig vardagsrealism i Bromma.
År 1994 tar tre 18-åriga killar studenten från Bromma gymnasium. Det sista året på gymnasiet har klassen följts av en dokumentärfilmare, Martin. Just dessa tre killar tyckte Martin “stack ut” från de övriga i klassen. Nu 20 år senare ska han återigen konfronteras med deras liv och leverne och följa dem i deras vardag. De är nu vuxna karlar som närmar sig 40. Det kommer att visa sig att livet i Bromma är som på de flesta andra platser, lite upp och lite ner. Även i Bromma får man kämpa hårt för att hitta lycka och stabil tillvaro. Men med lite humor går allt lättare.

Anders har alltid varit lyckad och framgångsrik. Han lever det perfekta livet i det perfekta huset med den perfekta familjen. Snart tvingas han kämpa i hård motvind för att behålla sin image och tjusiga fasad. Då får han sparken istället för förväntad befordran.

Steven har tillbringat några år i Alperna med extremskidåkning som han älskar. Nu återvänder han hem till Bromma för att bli pappa igen med en ny ung flickvän. Han har sedan tidigare en tonårsson (som kom till efter ett one-night stand) och som han inte har haft någon vidare bra kontakt med. Men det tänker han ändra på nu.

Kennet är lärare hemma i Bromma och ständig singel. Han gör allt som står i hans makt för att försöka finna den rätta genom nätets dejtingsajter. Det går sisådär. Han är helt blind för det faktum, att hon med stort H redan finns mycket närmare än han tror.

Vad som gör den här filmen extra speciell är att Peter Magnusson spelar alla tre huvudkaraktärerna. De är utvecklade från TV-serien Blomstertid som sändes på TV4 år 2009. Den hyllades för sin sköna blandning av allvar och skämt och har nu även gått på export till USA. “Tillbaka till Bromma” tar vid där TV-serien Blomstertid slutade.

Peter Magnusson gör en riktigt bra insats som de tre olika karaktärerna Anders/Steven/Kennet, särskilt med tanke på att han även står bakom manus och regi tillsammans med Martin Persson. Filmen är lite småmysig, skön med bekanta miljöer, vackra bilder och fin musik, men lockar inte fram lika mycket skratt som t.ex. “Sommaren med Göran”. 

Tillbaka till Bromma får tre filmögon.
2014-02-16
sovirydén1

Sovi Ryden