Recension: The Woman in Black

eye eye

theWomaninBlack
Daniel Radcliffe som juristen Arthur Kipps i The Woman in Black.

Regi: James Watkins
Land: Storbritannien
Längd: 95 min.
Filmkategori: Skräck, drama
Premiär: 27 april 2012
Distribution: Svensk Filmindustri AB
Länk till Imdb

Vacker rysare med traditionellt förlopp

Den unge juristen Arthur Kipps (Daniel Radcliffe) är änkeman och får i uppdrag att reda upp ett dödsbo efter en avliden kvinna, som ägde en ensligt belägen fastighet på den engelska landsbygden. Invånarna i byn är märkligt avvisande mot Arthur. När han påbörjar sitt arbete i det obebodda, slottsliknande huset, börjar det hända obehagliga saker och han inser att han inte är ensam i fastigheten. Arthurs utredning tvingas ta ny vändning.

Daniel Radcliffe, alias Harry Potter, är utmärkt i sin första vuxenroll som den vettskrämde, men också modige juristen Arthur. Radcliffes fortfarande pojkaktige gestalt har ett känsligt uttryck och passar bra i mötet med det kusligt oförklarliga.

Filmen är vackert fotad och bilderna har en suggestiv blåton. Miljöer, rekvisita är välvalda och statister och biroller utmärkta för sina upgifter. Den välkände, irländske aktören Ciarán Hinds gör förträffligt den rike godsägaren Daily, som bär på hemligheter, men är också godhjärtad och hjälpsam.

Alla vanliga skrämselknep finns med i filmen och förstärks med skrällar och hemska skrik. Spökena är hotfulla och kraftfulla. Som levande personer var de olyckliga och svaga, men som gastar verkar de likt gudar kunna styra över människors liv och öden. Det blir Ibland lite för mycket effekter, eftersom de inte bär handlingen framåt. Upplösningen av dramat känns tillgjort och blir snudd på antiklimax. Men för övrigt är filmen skön för ögat och ger förväntade skräckupplevelser.

Två filmögon för en välgjord rysare, med en duktig och karismatisk Radcliffe i huvudrollen, men som kunde fått ett bättre slut och hållt de avlidnas gastar på en skäligare befogenhetsnivå än som mäktiga gudaväsen.
120419
FerlingJanEje2

Jan-Eje Ferling