Recension: The Imposter

eye eye eye eye
TheImposter
Adam O,Brian som Frédéric Bourdin i The Imposter.

Regi: Bart Layton
Kategori: Dokumentär
Produktionsår: 2012
Land: Storbritannien
Längd: 99 Min
Premiärdatum: 26 oktober 2012
Distributör: NonStop Entertainment
Länk till Imdb

Spännande, sevärd och välgjord dokumentär.
Dokumentären handlar om en ung fransman, Frédéric  Bourdin, som lurar FBI, myndigheter och en familj i Texas USA med falsk identitet.  Men det handlar lika mycket om familjen, som han bedrar, och deras smärtsamma erfarenheter.

Nicolas Barkley försvann ifrån sitt hem i Texas när han var 13 år. I fyra år var han försvunnen, då plötsligt en ung man dyker upp, som säger sig vara Nicolas Barkley. Familjen hämtar honom i Spanien, där Nicolas sägs ha hittats. De tar emot honom med öppna armar. Han beter sig underligt, vilket man anser är förståeligt efter de omtumlande upplevelser han säger sig ha varit med om. De finns uppenbara skillnader, men den unge mannen har förklaringar på allt

Men alla är inte lika övertygande och snart påbörjas en utredning. En dag knackar det på dörren och FBI står utanför familjens hus.

Dokumentären är intressant av flera anledningar. Dels historien i sig och dels hur regissören Bart Layton har byggt upp det spännande dramat.  The Imposter är en sevärd thriller/dokumentär med oväntade vändningar och överraskningar. En fängslande film, som ger dramatik i höstmörkret.

The Imposter var nominerad till det stora Jurypriset vid Sundance Film Festival 2012.

Fyra filmögon för Bart Layton, som har lyckats förvalta en otrolig historia på ett övertygande sätt och skickligt byggt upp stämningen i en dokumentär med oväntade vändningar.
2012-10-17
FerlingJanEje2

Jan-Eje Ferling