Recension: The Trip

eye eye eye eye

theTrip 

Regi och manus: Michael Winterbottom
Speltid: 110 min.
Genre: Komedi, drama
Premiär: 5 augusti 2011
Distributör: NonStop Entertainment

Smart dialog på en engelsk matresa
Steve Coogan och Rob Brydon är två populära engelska komiker, som delvis spelar sig själva i denna något improviserade “roadmovie”. Steve ska recensera sex lyxrestauranger spridda i England och tar med sin vän och kollega Rob på en sexdagarsresa i den vackra engelska landsbygden. Robs och Steves rollkaraktärer har olika privatliv. Rob är lyckligt gift och har en liten son, medan Steve lever ensam och frustrerad sedan hans flickvän lämnat honom. Deras karriärer går bra, men oro för framtiden och ifrågasättandet av livets mening finns under den charmiga, glättiga ytan och skymtar fram under ordlekarna och parodierna.

Filmen bygger på den kvicka dialogen mellan Steve och Rob. Den yttre handlingen är försumbar. Vännernas samtal pågår nonstop och speglar deras livssituation och även den konkurrens som finns mellan dem. Egentligen befinner de sig i en medelålderskris, men de vågar inte på allvar stanna upp och förbehållslöst betrakta sina liv.

De kulinariska maträtterna de serveras på lyxkrogarna är förfinade intill det löjeväckande. Några grässtrån spretar ur en mugg och små grönsaker staplas akrobatiskt på geometriskt skurna matbitar. Lika fånig ter sig serveringspersonalen när de gravallvarligt beskriver anrättningarna. När vännerna på slutet intar en engelsk, traditionell frukost på ett enklare matställe, lyser båda upp och lovordar samstämmigt det vardagligt goda.

Michael Winterbottom har tidigare använt Steve Coogan och Rob Brydon i liknande filmer där de också spelar sig själva, som i “A Mighty Heart” och “Tristram Shandy”. Filmidén är genial, men kräver intim samverkan och god personkemi mellan skådespelare och filmmakare, vilket lyckats nära fulländningen med teamet Coogan, Brydon, Winterbottom.

Filmen begåvas med fyra filmögon för sitt roliga, intelligenta manus, sina självklara aktörer och det vackra filmfotot av det svindlande sköna landskapet.

Jan-Eje Ferling