Recension: The Rum Diary

eye eye

the rum diarey

 

Regi och manus: Bruce Robinson efter Hunter S. Thompsons roman.
Land: USA
Längd: 120 min.
Filmkategori: Dramakomedi
Från ålder: 11 år
Premiär: 13 januari 2012
Distribution: Svensk Filmindustri

Innehållslöst om fylla och äventyr i Puerto Rico.
Filmen är baserad på författaren och journalisten Hunter S. Thompsons roman The Rum Diary: The Long Lost Novel från 1959 och bygger på Thompsons egna upplevelser som utrikeskorrespondent i Puerto Rico.

Johnny Depp var angelägen om att göra filmen och få spela huvudrollen. Han är en stor beundrare av Thompson, som blev en kontroversiell kultfigur i USA. Thompson var drogliberal med brokigt förflutet och tog sitt liv år 2005. Hans mest berömda bok Fear and Loathing in Las Vegas on The Campaign Trail från 1973 blev Thompsons genombrott och filmen på boken en stor succé.

Filmen The Rum Diary har också fått mycket uppmärksamhet och anses ha stort underhållningsvärde. Johnny Depp gör utmärkt den alkoholiserade journalisten Kemp, som får jobb på en nedåtgående tidning i Puerto Rico. På ruinens brant försöker han och hans tidningskollegor Sala (Michael Rispoli) och Muburg (Giovanni Ribisi) överleva, men drogar ned sig och hamnar i konflikt med ortbefolkningen och polisen. De räddas hjälpligt av rike, snygge Sanderson med sin vackra kvinna, Chenault (Amber Herad), som Kemp förälskar sig i.

Filmens långa skildring av livet på en engelskspråkig tidnings redaktion på 1960-talet i Puerto Rico känns ointressant. Att chefen är arg, kollegorna försupna och ekonomin skral roar föga, liksom deras fåfänga försök att finna det stora skopet.

Filmen känns som en ungdomsfilm, där fylla, bilfärder, snygga tjejer och exotiska platser anses räcka som ingredienser för en hygglig långfilm. Men tomheten och meningslösheten slår hela tiden igenom. Vi skrattar lite åt biljakterna med Salas lilla misshandlade fordon, åt Muburgs figur som fyllegeni och snygge Kemp, som försätter sig i dråpliga situationer. Även om filmen är välspelad, välregisserad och väl filmad, så för den mera tanken till Sista natten med gänget än ett drama på liv och död i ett krigshotat land med en fattig befolkning, som exploateras av amerikanska intressen.

Två filmögon för Johnny Depp, som är en lysande stjärna i sina olika filmroller, och för en välgjord, men innehållslös film.

120112
Jan-Eje Ferling