Recension: The promise

Angelägen berättelse om armeniernas tragiska historia, lovvärda skådespelarinsatser, fantastiskt filmfoto, men förutsägbart och ytlig kärlekshistoria
eye3
Regi: Terry George
Manus: Terry George, Robin Swicord
Medverkande: Christian Bale, Oscar Isaac, Charlotte Le Bon, Shohreh Aghdashloo, Angela Sarafyan, Tom Hollander, James Cromwell, Jean Reno, Robin Swicord, m.fl.
Genre: Drama, historia
Språk: engelska
Längd: 132 minuter
Biopremiär: 19 maj 2017
Distributör: Noble Entertainment

Michael (Oscar Isaac) är en apotekare från en liten stad i Armenien. Hans stora dröm är att utbilda sig till läkare. För att få råd med studierna går han med på att gifta sig med Maral (Angela Sarafyan) en kvinna från trakten, vars hemgift ska bekosta medicinstudierna i Turkiet. Genom släktingar i Turkiet träffar han den förtjusande Ana (Charlotte Lebon) som han charmas av från första stund. Hon är gift med den amerikanske framstående journalisten Chris (Christian Bale)

Filmen är ett historiskt drama om de systematiska avrättningarna av armenierna, men också ett triangeldrama i form av en olycklig förälskelse mellan Michael och Ana. Berättelsen tar upp ämnen som kärlek, sorg, och förlust i en tid präglad av krig.

Huvudpersonen Michael är intelligent, målmedveten och plikttrogen. Ana är en sofistikerad, vacker glädjespridare. Chris är fokuserad på att rapportera för världen om armeniernas flykt, han ser att känslor mellan hans kvinna och Michael uppstår men konfronterar henne inte med detta.

Filmen inleds under första världskriget 1914. Handlingen utspelar sig på den armeniska landsbygden, dåvarande Konstantinopel (från 1926 Istanbul) i Turkiet och USA, där vissa av filmens karaktärer slutligen hamnar.

Sammanfattningsvis skulle jag vilja hylla de goda skådespelarinsatserna av Oscar Isaac och Christian Bale. Likaså ett fantastiskt filmfoto av Javier Aguirresarobe. Karaktärerna känns levande och trovärdiga. Som biobesökare kommer man huvudpersonerna nära in på livet. Det är en angelägen berättelse, som man får följa, om massflykt och folkmord, när ca 1, 5 miljoner armenier dog i folkmorden i det dåvarande Osmanska riket. Men filmen känns väldigt förutsägbar från första stund, spänningen uteblir och kärlekssagan känns fabricerad och platt.

Filmen får tre filmögon av fem.
2017-05-14