Recension: The Priest’s Children

eye eye eye

thepriest's-children

Originaltitel: Svećenikova Djeca
Regi: Vinko Brešan
Manus: Mate Matišić, co-writer Vinko Brešan
Skådespelare: Krešimir Mikic, Nikša Butijer, Marija Škaričic, Dražen Kühn, Jadranka Đokić
Land: Kroatien, Serbien
Spellängd: 93 min.
Svensk Premiär: 12 november 2013 Stockholms Filmfestival
Länk till Imdb

Religiösa tokigheter med bitter eftersmak
.
Den unge prästen Don Fabijan (Kresimir Mikic) blir skickad av kyrkan till en liten ö utanför Kroatien. Där ska han ta över efter den åldrande prästen Don Jakov (Zdenko Botic), som troligen ska få en högre tjänst av Vatikanen. Väl på plats upptäcker Fabijan att öbornas dödlighet överträffar antalet födslar. Det kommer sålunda inte att finnas någon församling att ta hand om inom en snar framtid.

Trots att de är katoliker, så använder nämligen alla öborna preventivmedel, som hindrar att några barn föds. Vigselfrekvensen är även skrämmande låg. Prästen slår sig ihop med en tvivlande kioskägare och öns galne apotekare för att sabotera alla preventivmedel på ön, så att födslarna ska gå upp. Men allt blir inte som han tänkt sig.

The Priests Children är på flera plan en lyckad komedi. Den är mestadels positiv och kör på med gott humör. Det förekommer många dråpliga scener, som när prästen försöker kartlägga vem som gängar med vem på ön eller hans diskussioner med den vulgäre kioskägaren och den rasistiske apotekaren.

Skådespeleriet är överlag bra och filmen är tonsatt med balkaninspirerad musik som fångar de olika stämningarna väl. Det är småputtrigt, kryddat med tokroligheter och blir aldrig riktigt dramatiskt. I en scen kommer en biskop till ön för att förhöra Fabijan om hans metoder, men viftar bort problemen, då det inte är direkt olagliga. Det är här filmen gör en kort men annorlunda vändning.

Regissören Vinko Bresan verkar vilja ge den katolska kyrkan en känga och ett förbjudet ämne tas som hastigast upp. Problemet är att detta inte passar in i resten av filmens muntra ton, vilket lämnar en bitter eftersmak. Att så kort och nästan bagatellartat ta upp ett allvarligt problem förstör tyvärr helheten i en annars rolig och underhållande film. Titeln The Priests Children får därför en mera oroande betydelse.
2013-11-13

RobertLindberg

Robert “Redec” Lindberg