Recension: The Outpost

Blodigt, rått, spännande, välspelat och tekniskt suveränt skildrat
Regi: Rod Lurie
Manus: Eric Johnson, Paul Tamasy, baserad på roman av Jake Tapper
Medverkande: Orlando Bloom, Scott Eastwood, Caleb Landry Jones m.fl.
Genre: Drama, krig, historia
Land: Bulgarien, USA
Ålder: från 15 år
Svensk biopremiär: 17 juli 2020
Distributör: Noble Entertainment

The Outpost är baserad på bästsäljande roman av CNN:s korrespondent Jake Tapper och skildrar den sanna historien om slaget vid Kamdesh i Afghanistan, där 54 amerikanska soldater omringades av 400 talibanska rebeller vid världens dödligaste militära bas, Outpost Keaton. Basen byggdes ursprungligen för att engagera lokalbefolkningen i samhällsprojekt, men var belägen längst ner i en brant dal och var under konstant hot att attackeras från omgivande berg. När beslut äntligen togs om att stänga basen fick den talibanska gruppen reda på det och attackerade med full kraft.

Filmen handlar om soldater och befäl placerade på Outpost Keaton i Nuristan-provinsen. Order hade kommit att basen skulle läggs ner och de som tjänstgjorde där förflyttas eller åka hem. Det var oroligheter och befälen förhandlade med de äldste bland lokalbefolkningen för att få dem på sin sida. Man betalade dem för att kunna höja standarden på olika sätt där de bodde. Vid något tillfälle anklagades soldater för att ha dödat en kvinna, dotter till en av de äldste som krävde penningstraff för det som hänt.

Tonen mellan de som tjänstgjorde på Outpost Keaton var hård och rå, men det fanns lojalitet och ansvar för varandra, när det väl gällde. Manus framställer soldatlivet på platsen och hur man försöker fånga gemensamma intressen med befolkningen, men misstankar fanns hela tiden om att motparten också försökte utnyttja situationen för egen del.

När beslut äntligen togs om att stänga basen fick den talibanska gruppen reda på det och attackerade med full kraft. Basen var sårbar med sitt utsatta läge i dalen. Tidigt på morgonen den 3 oktober 2009 gjorde talibankämparna med en styrka på mera än 300 män en samordnad attack på COP Keating. På basen fanns då runt ett 700-tal män på basen, som anfölls på alla sidor. Basen försvarades tappert, men ammunition började ta slut och ett 10-tal män dödades och många skadades. Striden varade i mer än 12 timmar, när luftstrid och beredskapsstyrkor slutligen kunde komma till hjälp.

Krigsfilmer är en vanlig genre i mainstreambiografer under efterkrigstiden med olika tekniska metoder och personteckningar. The Outpost är en blodig och tekniskt övertygande skildring av den sanna händelsen. Manus håller för dialogerna i de kämpandes relationer och utan att falla in i alltför melodramatiska hjälteberättelser eller att glorifiera händelser. Även om soldaterna inte alltid var vänner, så gjordes uppoffringar för varandra när det gällde. Det tekniska hantverket med att porträttera soldater och befäl i strid och samspel är kraftfullt skildrat. Det är givetvis spännande men också obehagligt att ta del av händelseförloppet av kampen som skedde med nästan omöjliga odds. Vi får lära känna deras olika personligheter för att allvarligt beröras av det som hände dem.

En gripande skildring i filmen är när Ta Carter kommit hem och berättar för sin dam hur han med största osjälviskhet och mod försökte rädda en sårad kamrat, Stephan Mace (Chris Born) med risk för eget liv, men att Mace avled, trots det ,av sina svåra skador. Det brister för Ta Carter och han känner skuld för att han inte lyckades med det omöjliga.

Det känns som en korrekt och uppriktigt, fiktivt återgett ett mycket dramatiskt förlopp av den verklighetsbaserade händelsen och hur soldater och befäl interagerade med varandra i kritiska lägen. Filmen är amerikansk produktion, så man förstår, att det blir hjälteglans på slutet och att det nästan hopplösa dramat ändå visar hur fienden förintas, trots svåra förluster. De autentiska personerna som avled i konflikten vid Outpost Keaton porträtteras i slutet och hur ett par av dem postumt även fick medaljer för sina insatser. Två av de tjänstgörande, sergeant Clint Romesha (Scott Eastwood) och Ty Carter (Caleb Landry) belönades med ”Medal of Honor” för sina modiga och osjälviska handlingar.

Blodigt, rått, spännande och tekniskt suveränt berättat får The Outpost fyra starka filmögon av fem.
2020-07-16