Recension: The Man with the Iron Heart

Intressant och snyggt filmat men något ytliga figurer
eye3
Regi: Cédric Jimenez
Manus: Audrey Diwan, David Farr, Cédric Jimenez, efter bok av Laurent Binet
I rollerna: Rosamund Pike, Jack O´Connell, Mia Wasikowska m.fl.
Genre: Action, biografi, thriller
Speltid: 120 min.
Svensk biopremiär: 8 september 2017
Distributör: SF Studios

1960 släpptes Alfred Hitchcocks Psycho 1960 och förutom de blodiga scenerna (som både var svartvita och inte visade några hugg), så blev det även en stor kontrovers kring filmens narrativ där huvudpersonen dör i mitten av filmen, och sen börjar en ny historia. The Man With the Iron Heart har många likheter med just Psycho, när det kommer till hur en valt att berätta historien.

För det är två filmer i en, som mynnar ut i samma händelse. Första delen handlar om SS-ledaren Reinhard Heydrich, som av Hitler kallades för Mannen med järnhjärtat. Vi får följa honom från slutet av 20-talet när han träffar sin blivande fru Lina (Rosamund Pike) och samtidigt blir avskedad från flottan, två händelser som gör att han söker sig till nazistpartiet där han snabbt stiger i graderna och gör sig en karriär.

Vi får en liten glimt till vad det är som driver Heydrich att utföra sitt jobb som bland annat går ut på att utrota Europas judiska befolkning, men jag saknar ändå mer förståelse. Och jag skulle vilja ha något mer om hur en kan leva med att begå dessa handlingar. På det viset så blir båda karaktärerna i paret Heydrich något endimensionella, även om Lina har en till nivå. I den andra delen av filmen får vi följa några män ur den tjeckiska motståndsrörelsen som planerar, och genomför, mordet på Heydrich. De karaktärerna sjuder mer av liv, även om deras kvinnor förblir platta.

Men det är en snygg film som är intressant ur ett historiskt perspektiv.
Tre filmögon av fem.

2017-09-07