Recension: On the Milky Road

För mycket av Kusturica, men intressanta frågor och vackert filmad
eye3
On the Milky Road
Originaltitel: Na mlecnom putu
Regi och manus: Emir Kusturica
I rollerna: Monica Bellucci, Emir Kusturica, Sloboda Micalovic m.fl.
Genre: Äventyr, drama
Speltid: 125 min.
Land: Serbien, USA
Svensk biopremiär: 22 september 2017
Distributör: Njutafilms

Emir Kusturicas On the Milky Road är en dramatisk äventyrsfilm som genomsyras av en magisk realism. Den skildrar Kosta (spelad av Kusturica själv), som under kriget på Balkan levererar mjölk till båda sidorna i konflikten. Arbetet tycks hopplöst, då hans mjölkämbar regelbundet beskjuts, så att mjölken rinner ut på den torra marken. Han faller för den hemlighetsfulla halvitalienskan (Monica Bellucci) som göms undan i hans fästmös hem, och det blir upptakten till en jakt på liv och död. Djur, och deras relation till människan, spelar en framträdande roll i filmen.

Teman som vilda partyn med umpa-umpa-musik, bröllop och misslyckade självmordsförsök återkommer ofta i Kusturicas filmer, och denna utgör inget undantag. Filmen är knappast insmickrande, med sina chockerande scener, där de värsta grymheterna märkligt nog begås efter krigets slut. Ett problem är att tusenkonstnären Kusturica (vars son Stribor Kusturica för övrigt står för filmens soundtrack) inte har nöjt sig med att skriva manus och regissera: han spelar alltså även huvudrollen, vilket tyvärr är ett olyckligt val.

Den vackra halvitalienskans starka dragning till Kosta känns osannolik, och Kusturica lyckas inte heller ge karaktären Kosta något verkligt djup. När han – förgäves – offrar de mest oskyldiga för att rädda det som betyder mest för honom blir det ännu svårare att hysa sympati för den karaktär han gestaltar. Andra problem med filmen är att den känns onödigt politisk i sin kritik mot de internationella styrkor som var inblandade i krigen på Balkan under 1990-talet. Trots detta har filmen sina poänger; den vilda, storslagna naturen i det forna Jugoslavien och avsaknaden av övertydliga svar på de frågor filmen väcker.

Kusturica har inte gjort det lätt för sig, utan filmar på hög höjd, inkluderar animationer och har – sist, men inte minst – tagit med ett antal avancerade och vackra scener under vattnet.

Filmen är trots allt tankeväckande och kommer, trots sina brister, leva kvar i det undermedvetna under en lång tid.

On the Milky Road vann Little Golden Lion vid Venice Film Festival 2016 och nominerades till Golden Lion

 Jag ger On the Milky Road tre filmögon av fem.
2017-09-08