Recension: The Lodge

Chockerande, ryslig, kaotisk story med oväntat avslut
eye4
Regi: Severin Fiala, Veronika Franz
Manus: Sergio Casci, Serverin Fiala, Veronica Franz
Medverkande: Riley Keough, Richard Armitage, Alicia Silverstone, Jaeden Martell m fl.
Genre: Skräck, drama, thriller
Land: USA
Längd: 109 min.
Ålder: från 15 år
Svensk biopremiär: 6 mars 2020
Distributör: Lucky Dogs

En familj åker på semester till deras bergstuga. De två barnen lämnas ensamma med sin blivande styvmor, när pappan plötsligt behöver åka iväg på jobb. Stämningen blir snabbt spänd i stugan, då händelser från det förflutna gör sig påminda och förvandlar semestern till en krypande mardröm.

Det jag omedelbart lägger märke till är att filmens miljö påminner mig om Stephen King’s The Shining från 1980, med barn, vinterväder, mental ohälsa och spöklik stämning.

Den österrikiska regissörduon Severin Fiala och Veronika Franz, som tidigare gjort skräckfilmen Goodnight Mommy från 2014, levererar det som förväntas av en rysare och lite till.

Vi ser Riley Keough i rollen av den instabila styvmamman Grace och Richard Armitage som pappa Richard till barnen, som många känner igen sedan tidigare från Sagan om Ringen och Hobbit filmerna. Däremot är Jaeden Martell, Det från 2017, Knives Out från 2019, den som mest fångar uppmärksamheten som den överbeskyddande storebrodern Aidan.

Filmen The Lodge samlar alla klassiska skräckelement, men jag finner ändå storyn ganska unik för sin genre.  Kulter, mental ohälsa som schizofreni och sorg blandas till en förvirrande skräckcocktail som kulminerar i det mest oväntade slut man kunnat tänka sig.

Jag går från visningen mer än nöjd och ser gärna om den när den har premiär därför får The Lodge fyra filmögon av fem.
2020-03-06