Recension: The Good Nurse

Obehagligt, upprörande sjukhusdrama med eminenta aktörer
eye4
Regi: Tobias Lindholm
Manus: Krysty Wilson-Cairns efter bo av Charles Graeber
Medverkande: Eddie Rednayne, Denise Pillott, Dertel McRae, Joseph Fugelo, Jessica Chastain m.fl.
Genre: Biografi, brott, drama
Speltid: 125 min.
Filmfoto: Jody Lee Lipes
Svensk biopremiär: fredag 21 oktober 2022 och på Netflix onsdag 26 oktober 2022

På sjukhuset Parkfield Memorial arbetar sjuksköterskan Amy Loughrens (Jessica Chastain) nattskift på intensiven. Hon är ensamstående med två flickor och lider av ett hjärtfel som kräver operation på sikt, men hon saknar sjukförsäkring. En ny sjuksköterska, Charlie Cullen (Eddie Redmanyne), erbjuder Amy stöd på jobbet och blir också en personlig vän. Efter ett misstänkt dödsfall på sjukhuset kommer två detektiver, Tim Braun (Noah Emmerich) och Danny Balwin (Nnamdi Asomugha) för att undersöka händelsen. Men sjukhusets ledning är inte är samarbetsvilliga och deras internutredning har besvärande luckor. Detektiverna misstänker att ledningen mörkar händelser. Patienten i fråga hade avlidit för över en månad sedan och var redan kremerad. När Amy upptäcker oklarheter i Charlies arbetsmetoder har hon ändå svårt att tro, att den godhjärtade mannen och vännen hade begått några oegentligheter.

Filmen är baserad på en skakande sann historia och detta medicinska drama har en smygande, provocerande ton, som leder fram till fasansfulla upptäckter om massdöd och psykiskt sjuka vårdare, som har upprört en hel värld. Det är också gripande berättelser om människor, som gör sitt bästa och lever bra liv med hem och familj, men plötsligt blir indragna i oförklarliga dramer. Filmens fokus ligger på de två sköterskekollegorna och hur deras relation faller sönder i motsättningar man inte kunnat ana. Men också om hjältedåd av den unga Amy som tar yttersta ansvaret för att få fram det erkännande som gör att våldsmannen grips.

Filmen är ett kriminellt drama och även thriller, men utan spektakulära scener. Allt sker i personliga, mänskliga relationer, där oförklarliga, själsliga trauman vrider om en till synes ordnad verklighet till mardrömmar. Händelserna är ett av de mest chockerande fallen i amerikansk sjukhus- och polishistoria. De egendomliga dödsfallen skedde löpande under decennier på dussintals sjukhus, där patienter mördades med olika metoder. Först ansåg man att ett 30-tal patienter fallit offer, men det sannolika antalet bedöms nu vara kanske mer är hundratals.

“The Good Nurse” är regisserad av Tobias Lindholm och är baserad på Charles Graebers facklitteratur från 2013 “The Good Nurse: A True Story of Medicine, Madness, and Murder.” Krysty Wilson-Cairns skrev filmmanus av boken och The Good Nurse hade världspremiär på Toronto International Film Festival 2022. Filmen är en svidande anklagelse mot ett system av sjukhusadministratörer som misstänkt seriemord, men hemlighöll information som gjorde att brotten fortsatte år efter år på olika sjukhus.

Fyra filmögon av fem.
2022-10-27