Recension: The Favourite

Perfekt iscensatt, vackert filmfoto och lysande aktörer, men rörigt manus
Regi: Yorgos Lanthimos
Manus: Deborah Davis, Tony McNamara
I rollerna: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz m.fl.
Genre: Biografi, komedi, drama
Speltid: 119 min.
Land: Irland, UK, USA
Svensk biopremiär: 25 januari 2019
Distributör: 20th Century Fox

Yorgos Lanthimos har regisserat en burlesk komedi med olika scener i ett snabbt tempo. The Favourite som utspelar sig under tidigt 1800-tal är perfekt iscensatt där olika miljöer gör att du njuter av varje scen.

Yorgos Lanthimos lyckas precist och oväntat under filmen fånga olika ansiktsuttryck hos de tre kvinnliga skådespelare som har huvudrollerna i denna film. Det är just skådespelarnas ansiktsuttryck som ger filmen dess starkaste karaktär. Även de vackra och överdådiga perukerna som bärs upp av sminkade män och de välskräddade kostymerna som de tre kvinnorna bär gör avtryck.

Filmen har dock problem med att den är alldeles för rörig, det är stundtals svårt att följa med i händelserna. Musiken flyter inte med i filmens handling utan känns bitvis apart och det höga ljudet bidrar till att vissa scener försvinner. Fotot är suveränt, har stor skärpa och intensitet.

Queen Anne spelas av Olivia Colman som i sin roll spelar den något äckliga och samtidigt charmiga drottningen, som med sviktande hälsa inte alltid är medveten om vad som händer runt omkring henne. Olivia Colman är utmärkt i sin roll samtidigt som rollen i sig blir lite förutsägbar och efter tag tröttnar du på hennes skrik.

Tjänarinnan Abigail spelas av Emma Stone. Hon är från början till slut den starkast lysande stjärnan. Hon spelar sin roll på ett snärtigt, noggrant och mer eller mindre perfekt sätt. Från början som den oskuldsfulla pigan till drottningen till en ondskefull tjänarinna som driver sin motståndare Lady Sarah på flykten.

I rollen som Lady Sarah ser vi Rachel Weisz. Hon spelar ypperligt som drottningens förförerska och leder inofficiellt landet när drottningen inte orkar eller har lust. Hon tar Abigail under sina vingar men anar inte att det ska bli hennes undergång. Rachel Weisz är Lady Sarah, hon vet vad rollfiguren kräver och hon gör ett starkt porträtt.

The Favourite är rolig, rörig och oväntad. Den får fyra filmögon av fem.
2018-12-11