Recension: Studio 54

Välproducerad, unik doku om fenomenet Studio 54
Regi: Matt Tyrnauer
Medverkande: Michael Jackson, Liza Minelli, Bianca Jagger m.fl.
Genre: dokumentär
Speltid: 98 min.
Svensk premiär: 14 december 2018
Distributör: Edge Entertainment

I denna dokumentär intervjuas en av grundarna till Studio 54, Ian Schrager. Han berättar mycket öppet om hur det gick till när han och Steve Rubell grundade Studio 54. Fler av de personer som arbetade med honom och Steve Rubell medverkar också i dokumentären.

Studio 54 hade premiär för 40 år sedan. Då slog Ian Schrager och Steve Rubell upp portarna till det som skulle bli en den mest kända nattklubben genom tiderna. Ian och Steven lärde känna varandra på Syracuse University, efter examen gick de skilda vägar. Juristbanan för Schrager och Rubell startade en restaurang som sedan expanderade till en restaurangkedja. När Steve behövde hjälp med juridiska frågor anlitade han Ian. Där och då insåg de att de ville göra något stort tillsammans.

Det var inte långt ifrån att driva restaurang till att starta en nattklubb. En nattklubb som de ville skulle bli världens bästa. Studio 54 var född. De hade hyrt en gammal opera och renoverat den till ett enda stort disko på Manhattan, New York i ett område som tidigare varit helt dött.

Under slutet av 70-talet var gayklubbarna några av de första att spela disko. Med inspiration från dessa klubbar fick Rubell och Schrager idén att skapa en nattklubb som skulle vara både bekymmerslös, sexig och som spelade disko.

Med Studio 54 var diskodansen ett faktum och premiärkvällen blev en succé. Alla var där – och rubrikerna flödade i alla tidningar. ”Det var som att komma in i en ny värld när man gjorde entré på Studio 54”. Endast 33 respektive 29 år gamla hade de lyckats!

Men tiden hann ifatt dem och efter 33 månader stängdes klubben, musiken tystnade och de amerikanska FBI agenterna tog över. Sökandet på knark och svarta pengar gav utdelning.

Dokumentären om Studio 54 är unik och välproducerad. Ian Schrager och de som medverkar berättar uppriktigt om vad som hände och varför. Historien om Studio 54 är som en saga. En saga som du önskat att du själv medverkat i – åtminstone för en kväll!

Studio 54 får fem filmögon av fem.
2018-12-11