Recension: The Butler

eye eye eye
thebutler

Oprah Winfrey och Forest Whitetaker i The Butler.

Regi: Lee Daniels

Manus: Danny Strong
Filmfoto: Andrew Dunn
Skådespelare: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, David Oyelowo, Venessa Redgrave, Jane Fonda, John Cusack, James Marden, Alan Rickman m fl.
Musik: Rodrigo Leão:
Längd: 132  min.
Svensk biopremiär: 11 oktober 2013
Länk till Imdb

Forest Whitaker personifierar den amerikanska butlern.
”The Butler” lanseras i Stockholms tunnelbana som ”filmen som fick Barack Obama att gråta”. Trots ett sentimentalt stråk är dock ”The Butler” ingen gråtmild film, när den på dryga två biotimmar lyckas förmedla den amerikanska medborgarrörelsens historia fram till att den förste svarte presidenten svärs in i Vita Huset

”The Butler” bygger på en artikel i Washington Post om den svarte butlern Eugene Allen. Hans historia, som i filmen vävts samman med den amerikanska medborgarrättsrörelsens, förtjänar att berättas för den som är intresserad av amerikansk nutidshistoria.

Filmens butler, Cecil Gaines, tjänar troget åren 1952-1986 under sju amerikanska presidenter från Truman till Reagan. Samtidigt växer den svarta medborgarrättsrörelsen fram. Cecils son Louis (David Oyelowo) involveras mot faderns vilja i arbetet för de svartas rättigheter. Louis väljer handling och konfrontation för att förändra för Amerikas svarta. Han kämpar först icke-våldsrörelsens kamp i form av demonstrationer och sittstrejker och hittas i kretsen kring Martin Luther King. Några år senare finns Louis bland de mer radikala svarta pantrarna. Pantrarnas våldshandlingar får honom slutligen att välja mer demokratiska metoder, utan att för den skull ge upp sin kamp.

Fadern Cecil har tidigt valt en annan väg. Han har uppnått ett relativt välstånd för sig och sin familj genom att låta oförrätter rinna av och genom att vika för konfrontationer. Cecil är nöjd med att lojalt tjäna USA:s högsta makthavare, oberoende av deras engagemang för de svartas sak. Cecil vill att sonen ska följa hans exempel.

Regissören och producenten Lee Daniels (känd för filmen Precious) har haft tillgång till ett stjärnspäckat team av skådespelare, även i mindre roller.  Mycket bra är media-drottningen Oprah Winfrey som Gloria, Cecils försummade maka. Bland övriga roller gör John Cusack en minnesvärd insats som den trixande Nixon och Alan Rickman är porträttlik som den bakåtsträvande Ronald Reagan, för att nämna några i den långa rollistan.

Men först och främst är filmen Forest Whitakers och han är Oscarstippad för sin roll som Cecil Gaines. Whitaker personifierar den amerikanska butlern som varken ser eller hör och lojalt tjänar under hela sitt liv. The Butler” får tre filmögon.
2013-10-08
EvaSarman2

Eva Sarman