Recension: Tenet

Bra hantverk, praktfullt filmfoto, hisnande action men tom på innehåll
eye3
Regi och manus: Christopher Nolan
Skådespelare: John David Washington, Robert Pattinson, Elisabeth Debicki m.fl.
Genre: Action, Sci-Fi
Speltid: 140 min.
Land: UK, USA
Svensk biopremiär: 26 augusti 2020
Distributör: SF Studios

Förväntningarna på Christoffer Nolans stora sommarfilm har varit enorma, och på grund av rådande pandemi har premiärdatumet tvingats flyttas fram. Men så är det då dags för denna storfilm av från mästerregissören Christopher Nolan med enorma publiksuccéer som bland annat Intersteller 2014, Dunkirk 2017 och Inception 2010 bakom sig. Han slog igenom som regissör redan år 2000 med Memento, som skakade om filmvärlden genom sitt brutna narrativ och har sen dess mer eller mindre radat upp succéer.

Men där Memento var banbrytande, Inception tankevärd och Intersteller filosofiskt mindblowing, så är Tenet mest en okey actionfilm, med Nolanska inslag. Den är inte banbrytande eller nyskapande, den är inte supersmart utan i stället till viss del förutsägbar och faktiskt klyschig.

Klyschigheten är ett problem på många sätt, inte minst för att filmen skapar en viss distans till karaktärerna och kanske har Nolan hamnat under samma press som många andra filmskapare dessa dagar. De döljer dåliga manus under ett makalöst tempo och massor av action för att tillfredsställa tittare som är ute efter snabba kickar. Till slut kommer det dock en liten, liten tankeställare i Tenet som ger något mer, men den kom både för sent och var för meningslös bland alla bomber och granater.

Men Tenet är ett gott hantverk. Den holländsk-svenske fotografen Hoyte van Hoytemas (bland annat Låt den rätte komma in 2008, Intersteller 2014 och Ad Astra 2019) filmfoto är klanderfritt. Vissa bilder är hissnande actionscenerna och låter publiken känna stötarna. Även bakom musiken har vi svenskt, Ludwig Göransson, som fick sitt genombrott i Black Panther 2018, och som här skapar en krypande och pulserande spänning. Jag hoppas för hans skull att han fick betalt per minut, för musiken ligger som en matta över nästan hela filmen, vilket i min smak är för mycket. Trots att den är bra och kreativ.

Skådespelarna är trovärdiga rakt igenom, regin är bra, och många kommer säkert tycka att det här är en riktigt bra film.

Men för att vara en film som är fylld med så mycket av allting; action, pang-pang, ryssar, vrängda perspektiv, vyer, stråkar, stundtals töntig, men framförallt förhållandevis tom..

Tre filmögon av fem.
2020-08-21