Recension: Systrar bakom galler

En dokumentär om afghanska kvinnors utsatthet
eye3
Originaltitel Prison Sisters
Regi: Nima Servestani
Manus: Nima Servestani
Medverkande: Sara Gholamghos, Najibeth, Nima Servestani, Maryam Ebrahimi, m.fl.
Foto: Vahid Zarezadeh
Klipp: Jesper Osmund, Phil Jandaly                                  
Musik: Stefan Levin
Genre: Dokumentär
Längd: 90 minuter
Land och år: Sverige, 2017
Distribution: Folkets Bio AB
Svensk premiär: 2017-03-03

– Afghanistan är den värsta platsen för en kvinna att vara bosatt på, säger Nima Servestani, regissör till dokumentärfilmen ”Systrar bakom galler”, inför Tempo Dokumentärfestival i mars. Nima Servestani vet en del. Dokumentären är hans tredje om kvinnors situation i Afghanistan. Övriga filmer är ”Jag är värd 50 lamm” (2010) och ”Frihet bakom galler” (2013). ”Systrar bakom galler” har gjorts i samarbete med Maryam Ebrahimi. Paret har omväxlande samarbetat som regissör och producent under många år. De spelar båda sig själva i ”Systrar bakom galler”.

I den förra filmen ”Frihet bakom galler” möter vi Sara och Najibeth i ett afghanskt kvinnofängelse. Många i fängelset har brutit mot landets hederskultur och försökt lämna våldsamma män och arrangerade äktenskap. Fängelset är den frizon som kvinnorna inte gärna vill lämna. ”Frihet bakom galler” har uppmärksammats både i Sverige och utomlands och bland annat vunnit Emmy Award 2014. Filmen nominerades även till en guldbagge.

”Systrar bakom galler” är uppföljaren till ”Frihet bakom galler”. Den nya dokumentären tar vid där den förra slutade. Sara, iklädd burka, släpps från fängelset och skiljs från väninnan Najibeth. Hon inbjuds till Sverige, söker asyl och börjar livet som asylsökande. I Afghanistan väntar Saras man på att hennes ansökan ska godkännas. Det ska ge paret möjlighet att börja ett nytt liv i Sverige.

Dokumentären följer Saras möte med den svenska kulturen. Asylprocessen är lång och krävande. Ändå finner Sara sig väl till rätta i sitt nya land. Hon kastar tidigt slöjan, gör abort, dricker vin, lär sig cykla och planerar för en framtid med eller utan sin man. Maken i Afghanistan har svårt att förstå vad som händer med Sara i Sverige.

Den del av filmen som gör intryck är Nima Servestanis försök att vinna klarhet i Najibeths öde i Afghanistan. Har hon stenats till döds som ryktet säger? Vi blir smärtsamt varse kvinnors hårda villkor i detta av talibanstyre, krig och korruption förödda land. Långt från västvärldens fokus är, nu som förr, den patriarkala familjen kvinnors enda skyddsnät. Najibeth, utan sin egen eller den tidigare mannens familj, går en svår framtid till mötes.

Filmen lämnar oss tyvärr med obesvarade frågor om Saras och Najibeths vidare öden. Beskärs Saras frihet i Sverige av maken, som filmens eftertext antyder? Hur överlever Najibeth i Afghanistan?

Det blir tre filmögon för ”Systrar bakom galler”.
2017-02-26