Recension: Sully

En trovärdig och imponerande skildring, utan övertoner av ett sant drama, och med en lysande Tom Hanks
Regi: Clint Eastwood
Manus: Todd Komarnicki och Jeffrey Zaslow efter boken” Highest Duty: My Search for What Really Matters” 2009, av Chesley “Sully” Sulllenberger
I rollerna: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney m.fl.
Genre: Drama, biografi
Speltid: 95 min.
Land: USA
Ålder: från 11 år
Svensk biopremiär: 9 september 2016
Distributör: Warner Bros.

Torsdagen den 15 januari 2009 bevittnade världen “Miracle on the Hudson” när kapten Chesley Sullenberger, med smeknamnet “Sully, planlandade sitt skadade flygplan i det iskalla vattnet på Hudsonfloden efter att ha träffats av fåglar på planets väg från New Yorks flygplats LaGuardia. Situationen blev kritisk. Sully fick instruktioner från marken att vända. Det fanns banor lediga på LaGuardia. Men Sully bedömde situationen alltför kritisk och tvingades utföra en ”lyckad” landning på Hudsonfloden. Han räddade därmed livet på alla 155 passagerarna ombord. Sully hyllades i media för sin enastående bedrift och skicklighet. Själv framhöll han att det var ett teamarbete.

En utredning startades dock upp av NTSB (National Transportation Safety Board), ett federalt organ med uppdrag att utreda alla civila lufthaverier i USA. Deras första besked var, att ena flygmotorn hade kvar kapacitet att gå ner på land. Senare kom dock rapport om att detta inte var sant och Sully blev fri från alla misstankar. Även om han blev hyllad som hjälte, vilket han var, så drabbades han av depressioner av sitt trauma och oron för att hans rykte och karriär hotades under utredningen. Men upprättelsen blev fullständig.

Det är en fantastisk tilldragelse som filmen Sully skildrar. Dramat förs framåt i sitt laddade händelseförlopp. Filmen följer boken och det spännande, autentiska dramat. Det är både nervkittlande och känslosamt att ta del av Sullys erfarenhet, trots att man från början vet hur det går.

Tom Hanks gör Sully lysande och visade dennes eftertänksamhet och ansvarskänsla. Hanks är en erkänt begåvad skådespelare med två Oscarsstatyetter (Forrest Gump 1994 och Philadelphia 1993). Aaron Eckhart som gör andrepiloten Jeff Skiles känns naturlig och med glimten i ögat och kollegial lojalitet

Clint Eastwood gör kanske sin bästa regiinsats med Sully. Skickligt håller han ihop både enskilda roller och relationer. Han håller också masscenerna i fast grepp. De spektakulära flygbilderna och landningen såg man med förvåning. Det upplevdes som dokumentära.

Några tillbakablickar på Sullys flygningar i ungdomen kändes onödiga i sammanhanget. Filmen gör tidshopp lite väl ofta och börjar med utredningen och landningen och övergår senare i tidsföljd. Filmfotot av Tom Stern är sakligt och imponerande verklighetstroget och helt utan vackra vykortsbilder. Bra!

Sully är en välgjord, spännande och gripande film om människor i kris och deras kamp för överlevnad och deras glädje när det lyckas. Den är också en film med hjärta och utan försök till hetsiga actionscener eller snyftdramer. Det är rakt på och naturligt och det känns både befriande, men också respektfullt för att ha skildrat en historisk, sann händelse utan övertoner.

Fyra filmögon av fem.
2016-09-08