Recension: Schimpansen

eye eye eye

schimpansen

Regi och koncept: Alastair Fothergill och Mark Linfield
Originaltitel: Chimpanzee
Genre: Dokumentär
Speltid: 78 min.
Land: USA
Biopremiär: 13 september 2013
Distributör: Walt Disney Pictures
Länk till Imdb

Gripande och mer än bara en dokumentär.
Dokumentären handlar om babyschimpansen Oscar, som långsamt men säkert ska lära sig att bli självständig. Han njuter av schimpanslivet med sin familj, men de slåss också med en annan schimpansfamilj om maten i djungeln. Oscar förlorar sin mor Isha, vilket tär på honom och han försöker bli vän med de andra i familjen. Till slut bestämmer sig familjens ledare Freddy för att adoptera Oscar, vilket är ovanligt.

Till en början tror man att filmen är en vanlig dokumentär. Man introducerar Afrika djungler med vackra naturbilder och mycket skog. Men plötsligt skildras en historia av en berättarröst. Schimpanserna presenteras och de blir skådisar utan att veta om det. Man ser en klar rivalitet mellan två schimpansfamiljer. Men vi får också ta del av hur schimpanserna klarar sina liv i djungeln, hur de exempelvis knäcker nötter, äter myror m.m.

Balansen mellan dokumentär och berättelse är det som lyfter fram filmen och som gör att den sticker ut. Den visar, att man via dokumentär kan berätta intressanta historier med handlingar om och med djur, med eller utan en bakgrundsröst. 

Alastair Fothergill och Mark Linfield, har gjort en del framgångsrika dokumentärer för TV bland andra den välkända Planet Earth från 2006 och Frozen planet från 2012.

Filmen får fyra ögon, dels på grund av de vackra filmbilderna och dels för den fina balansen mellan dokumentär och berättelse.
2013-09-12
PeshtiwarBotani

Peshtiwar Botani