Recension: Say Something

En film om barnet som offer för våld i nära relationer
Genre: Dokumentär
Regi: Åsa Ekman
Foto: Iga Mikler
Klippning: Anders Teigen
Musik: Josef Tuulse
Speltid: 75 minuter
Land och år: Sverige, 2015
Svensk biopremiär: 18 mars 2016
Svensk distributör: Film and Tell AB

I Sverige i dag lever 150 000 barn med en våldsutsatt förälder. Minst ett av tio barn uppges ha drabbats av våld i nära relationer. På vägen mot vuxenlivet utvecklar många av barnen ett självdestruktivt beteende.

Åsa Ekmans dokumentärfilm ”Say Something” låter oss lära känna Isabell, ett av de utsatta barnen. Hennes förra film, den Guldbaggenominerade ”My Life my Lesson” (2015) handlar om Felicia som också växte upp med våld i hemmet.

”Say Something” har liksom ”My Life my Lesson” kommit till som en del i ett lovvärt samarbetsprojekt ”Se barnen”. I projektet deltar några av de frivilligorganisationer som arbetar med utsatta barn och unga. Målet för projektet är att förbättra den otillräckliga vård och behandling som samhället erbjuder våldsutsatta barn, men också att uppmärksamma oss på att dessa barn är brottsoffer.

I ”Say Something” möter vi Isabell och hennes mamma.  De kämpar filmen igenom med sin mor-dotter relation, sina inre sår och med att förstå och förlåta varandra. Samtalen kretsar kring moderns långa relation till den misshandlande och kontrollerande före detta sambon Berra. Isabell tvingades då bära en tung börda, rädslan att något skulle hända mamman. Hon är fortfarande, flera år senare, arg på modern som lät förhållandet fortgå så länge. Modern har skuldkänslor för situationen. – Om Berra vore här skulle jag sätta en kula i huvudet på honom, säger Isabell. Hon är i filmens början nybliven student och vill leva sitt eget liv.

Isabell, åker till USA och återvänder, prövar droger och bantningspiller, reser till Norge och kommer hem igen.  Inget fungerar. – Han hindrar mig från att vara lycklig och normal. Han får mig att önska jag är fem år igen, inte nitton, säger Isabel.

Isabell saknar livslusten, tilliten till sig själv, till modern och det motsatta könet. Isabel och hennes mor behöver samhällets stöd och insatser för att komma vidare med sina liv.

”Say Something” tävlar 2016 om Tempo Documentary Award på Tempo Dokumentärfestival

Det blir fyra filmögon för ”Say Something”, en dokumentär som ärligt berättar om barnet som offer för våld i nära relationer. 2016-03-11