Recension: MonaLisa Story

En viktig film om den svåra vägen tillbaka
eye4
Regi, manus, foto: Jessica Nettelbladt
Klippning: Åsa Mossberg
Genre:Dramadokumentär
Längd: 90 minuter
Land och år: Sverige, 2016
Svensk distribution: TriArtFilm
Svensk biopremiär: 25 mars 2016

För tio år sedan mötte dokumentärfilmaren Jessica Netterbladt den heroinberoende MonaLisa i Malmö. Hon blev nyfiken på vem MonaLisa var och varför hennes liv såg ut som det gjorde.

Netterbladt, som bland annat har gjort ”Jag är min egen Dolly Parton” (2011), följde i åtta år MonaLisa med filmkameran. Det har blivit ett viktigt och välgjort dokument över en heroinberoende kvinnas verklighet och hennes kamp mot drogerna. Det har också blivit en film om den svåra vägen tillbaka och om det sociala arvet.

Ibland händer det att betraktaren undrar var gränsen mellan verklighet och fiktion går när stora delar av eller hela dokumentärfilmer har dramatiserats. ”MonaLisa Story” är så långt från en fiktiv dokumentär en film kan komma. Verkligheten är påtaglig och äkta.

MonaLisa föddes påtänd, rödflammig och vägde 1173 gram. Modern var drogmissbrukare. MonaLisa hamnar på barnhem och sedan i fosterfamilj. Hon knarkar som tonåring. Trots lärarutbildning och ett i vuxen ålder ombonat familjeliv med man och barn använder hon droger vid en utdragen depression och blir kvar i drogträsket.

I den nyligen visade kanadensiska dokumentären ”Vinterboj” (2015) berättas om drogberoende, gravida kvinnor i Toronto med liknande bakgrund. Filmen följer kvinnorna som riskerar att förlora vårdnaden om sina barn på grund av missbruket. ”MonaLisa Story” tar vid där ”Vinterboj” slutar. MonaLisa lever utan sina barn. Hon förbereder bröllop med pojkvännen Fredrik. Båda kämpar med missbruket. Lägenheten går förlorad. Deras nätverk är skört och de sociala insatserna obefintliga.

I arbetet med filmen har Netterbladt ställts inför svåra överväganden. Hon har valt att inte skönmåla eller tillrättalägga.  Vi behåller respekten för MonaLisa och Fredrik och människorna kring dem, mycket tack vare att de generöst delar med sig av sina tankar, dikter och drömmar om ett annat liv (hus, vovve och Volvo). Kommer paret att nå sitt mål? Oddsen är emot dem.

”MonaLisa Story” visades i riksdagen den 26 januari och filmen medverkar både på BUFF och Tempo Dokumentärfestival samt tävlar om Tempo Documentary Award.
Det blir fyra filmögon av fem för ”MonaLisa Story”.
2016-03-06