Recension: Rings

Avslagen skräcksoppa som kan roa om man vill känna igen sig och skrämmas lite på samma gång
Regi: F. Javier Gutiérrez
Manus: Jacob Estes, Akiva Goldsman, David Loucka, efter bok av Kôji Suzuki med samma titel
I rollerna: Vincent D´Onofrio, Laura Wiggins, Almee Teegarden, Alex Roe, Matilda Anna Ingrid Lutz m.fl.
Genre: Drama, skräck
Speltid: 117 från 15 år
Land: USA
Svensk biopremiär: 3 februari 2017
Distributör: UIP/Paramount Pictures

”Rings” är den tredje långfilmen i den amerikanska Ring-serien. ”The Ring” (2002) av Gore Verbinski, med bland andra Naomi Watts, var en remake av den japanska ”Rings” (1998). ”The Ring 2” (2005) av Hideo Nakata var också med Naomi Watts och bland andra Sissy Spacek.

I januari 2017 släppte Paramount en skämtvideo, där en skådespelare, klädd som Samara, hoppade ut ur en TV för att skrämma kunder i en elektronikaffär. Videon blev en succé och fick 200 miljoner visningar på ett dygn på Facebook, sägs det.

I filmen ”Rings” börjar en ung kvinna Julia (Matilda Anna Ingrid Lutz) oroa sig för sin pojkvän Holt (Alex Roe) som plötsligt blir svår att få kontakt med. När hon börjar leta efter honom hamnar hon så småningom i en mörk kult som kretsade kring ett mystiskt videoband. Tapen dödade tittaren efter sju dagar från det att denne sett den korta videon. Enda sättet att rädda sig själv var att kopiera videon och lämna den vidare till någon annan med uppmaning av ”se den”. Julia offrar sig för sin pojkvän och ser videon för att rädda honom. Men hon får också andra signaler, som gör att hon fattar mod och vill ta redan på vad som ligger bakom videon och om den har ett djupare budskap än att bara döda sina tittare.

”Rings” regisseras av den spanskfödda 43-årige F. Javier Gutiérrez. Sp, debuterade med sin prisbelönte kortfilm ”Brasil” 2002, som han producerade, regisserade, skrev manus till och även klippte. Hans långfilmsdebut blev sedan ”Tres días” från 2008 som han nominerades till för ”Best Debut Film” i Berlin 2008.

Filmen har med monstret från de japanska skräckfilmerna, en ung slank flicka med sitt svarta hår hängande för ansiktet. När hon dyker upp vankas det ond bråd död. Temat att man drabbas dödligt när man svarar på mystiska samtal på sin mobil har man tidigare gjort skräckfilm på.

”Rings” stuvar in de vanliga skräckingredienserna, som ung tjej i mörkt hus i händerna på en livsfarlig psykopat, storskrällar i högtalarna när drar ihop sig till chockupplevelser och övernaturliga vålnader i förfallna kåkar. Det är möjligt att det fortfarande kittlar en del, men vi är nog många som väntar på mera raffinerade upplägg och berättelser än att matas med gammal skåpmat.

De unga charmiga skådespelarna i huvudrollerna gör så gott de kan, men blir ändå ganska stereotypa figurer typ collegestudenter utan egentlig identitet. Handlingen är rörig och konstig och man får hintar om en inlåst tjej som plågades av en äldre präst och sänder översinnliga rop på hjälp. Slutet antyder, att en Ring 4 kan dyka upp och försöka skrämma sin publik.

Det blir ett filmöga för denna avslagna skräcksoppa som säkerligen vandrar vidare på filmkanaler, på DVD och som programutfyllnad på inte så nogräknade Tv-kanaler i många år till.
2017-02-01