Recension: Ovan Babylon

Ett välbehövligt optimistiskt perspektiv på Irak
eye3
Regi: Folke Rydén
Genre: Dokumentär
Medverkande: Murtada Al-Hachami med familj m.fl.
Filmfoto: Sven Lindahl
Land: Sverige
Längd:  72 min.
Ålder: från 11 år 
Svensk biopremiär: 12 april 2019

Mesopotamien är landet mellan floderna Eufrat och Tigris i nuvarande Irak. Där föddes världens första civilisation för 9000 år sedan. Sedan dess har härskarfolken kommit och gått i området. Sumerer, hettiter, assyrier, babylonier, perser, romare, araber, mongoler och turkar har avlöst varandra.

1932 blev Irak självständigt men är fortfarande präglat av religiösa och etniska konflikter och brittisk dominans. 1958 tog Baathpartiet makten. Landet moderniserades med oljeintäkter under diktatorn Saddam Hussein. 2003 invaderade USA Irak, vilket förde shiamuslimerna till makten och utlöste ett religiöst inbördeskrig. Kriget eskalerade åren efter USA:s uttåg 2011.

Det är något år efter denna tidpunkt som dokumentärfilmen ”Ovan Babylon” tar sin början. Filmens huvudperson Murtada Al-Hachami återvänder från London till Irak efter 18 år i exil. Han har länge närt en vacker dröm. Murtada vill ge världen en annan bild av hemlandet än den blodiga krigsskådeplats som omvärlden är van att ta del av via media. Han vill också locka investerare och turister till landet.

En internationell festival med svävande luftballonger ovan Babylons trädgårdar ska förändra bilden av Irak, hoppas Murtada. Ballongfestivalen ska föra ut ett fredsbudskap och visa fram möjligheternas Irak där mänsklighetens vagga en gång stod och där skrivkonsten och astronomin såg dagens ljus.

Projektet blir inte lätt att genomföra. År 2014 står i alla fall 17 erfarna ballongförare från Europa och USA på Kastrups flygplats beredda att flyga till Murtadas ballongfestival. Då nås gruppen av beskedet att IS, den hårdföra islamistiska terrorgruppen som tagit över efter Al-Quaida, nu går framåt med stormsteg i Irak. Av de 17 ballongförarna väljer tretton att hoppa av. Dessutom kommer Murtadas grandiost optimistiska idé, förutom av IS-bomber, också att hotas av svårlösta administrativa och ekonomiska problem.

Journalisten och regissören Folke Rydén har själv som krigskorrespondent för SVT bidragit till bilden av det krigshärjade Irak. Med hjälp av filmfotografen Sven Lindahl och journalisterna Lina Malers och Donald Boström har teamet under lång tid och troligtvis också svåra förhållanden lyckas dokumentera Murtadas till synes hopplösa projekt. Det projekt som mot alla odds kommer att genomföras med framgång.

Folke Rydén och hans team förmedlar i vackra scener ovan Babylon den fridfulla bild av Irak som Murtadas eftersträvar, men ger också en nyttig bild av hur terror och krig försvårar ett välbehövligt fredsprojekt.

Jag ger tre filmögon av fem till ”Ovan Babylon” för ett annorlunda perspektiv på Irak.
2019-03-11