Recension: En dag till att leva

Mästerligt gjord animation om brutala krigskonflikter i Angola
eye4
Originaltitel: Another Day of Life
Regi: Raúl de la Fuente, Damian Nenow
Manus: Raúl de la Fuente, Amaia Remirez, Niall Johnson, Damian Nenow, David Weber m.fl.
Medverkande: Miroslaw Haniszweski, Vergil J. Smith, Tomasz Zietek, Olga Boladz, Rafal Fudalej
Genre: Animation, biografi, krig
Land: Polen, Spanien, Tyskland, Belgien, Ungern
Språk: engelska 
Längd: 85 min
År: 2018
Svensk biopremiär: 8 mars 2019
Distributör: Edge Entertainment

En dag till att leva bygger på journalisten och författaren Ryszard Kapuscinskis memoarer. Han är krigskorrespondent i Warsawa på 1970-talet med veteranstatus på en polsk nyhetsbyrå. Han är också en idealist och intresserad av hopplösa fall och revolutioner.

På polska nyhetsbyrån blev han alltmer engagerad av den politiska situationen i Angola. Han övertalade sin chef att få åka dit, där ett blodigt inbördeskrig har utlösts efter landets självständighetsförklaring. Han åtar sig ett självmordsuppdrag: att åka in i hjärtat av konflikten. Där möter han krigets brutala verklighet och även utsatthet och maktlöshet som han kanske inte själv upplevt på så nära håll.

I Angola beslutar han sig för att åka från Luanda ner till södra Angola för att få tag på och intervjua MPLA´s legendariska rebelledare Farrusco. MPLA var den Sovjet-stödda marxist-leninistisk frihetsrörelse som ville bekämpa kontrahenten FNLA, en militant organisation som stöddes av USA, Zaire. Andra länder ville vara med och exploatera Angolas rikedomar av olja och ädelstenar. Det är mellan dessa krigszoner som Ryszard Kapuscinski rör sig i filmen. Angola förändrar honom för alltid. En journalist lämnade Polen och en författare kom tillbaka.

I Angola används det portugisiska ordet “confusao” i konfliktzoner för att beskriva anarkin och kaoset i de politiska och de militära strider som pågick mellan FNLA och MPLA. Ryszard Kapuscinskis minst sagt dramatiska bilresa till Farruscos förläggning gjordes i sällskap med journalistkollegan Arturo. På vägen möter de massakrer, högar av döda soldater och civila, uppsvällda av hettan. Det är högdramatiserade scener från kampen mellan de olika fraktionerna.

Efter att ha de på vägen blivit attackerade av soldater från FNLA kommer en grupp krigare från MPLA med deras ledare Carlota och tar över det spända läget. Carlota är en ung snygg soldat som brinner för MPLA och är övertygad om dess seger. Mötet med Carlota berör Ryszard Kapuscinski. Hon är stenhård som ledare, men mjuknar i mötet med honom. Han tar foton och lovar att skriva om henne.

I Farruscos förläggning finns bara kvar 50 soldater. Ryszard Kapuscinski får tillfälle att intervjua Farrusco. Under tiden har militär från Sydafrika gått över gränsen och är på väg norrut, där Farusa och Ryszard Kapuscinski befinner sig. Anfallet blir våldsamt och möter inget motstånd.

Så kommer nyheten, att kubanska militärer kommer till MPLA´s hjälp. Ryssland förhåller sig neutralt tillsvidare. FNLA marginaliserades dock snabbt av MPLA, och det amerikanska stödet i kriget övergick istället till Sydafrikanskt stödda Unita.

När Ryszard Kapuscinski arbetsgivare frågar efter rapportering hem måste Ryszard Kapuscinski väga sina ord på guldvåg. De var avlyssnade. Även CIA hade infiltrerat landet på olika sätt och Ryszard Kapuscinski ville inte att någon ska tro, att han valt politisk sida. Misstänksamheten och rädslan för att bli avslöjad eller att missförstånd uppstår finns hela tiden och en fel sägning eller oväntad hälsning vid kontrollpunkterk kan kosta en livet.

Filmen är mycket skickliga animerad och kombinerar animationen med dokumentära inslag i autentiska filmsekvenser och intervjuer, som i sin tur varvas med drömlika, symboliska bilder av krigets fasa. Det är genialt gjort. Filmen har en machokultur och språket är hårt och smockan hänger i luften. Kanske blir det så i krig.

Hemma i Polen skriver Ryszard Kapuscinski sin bok En dag till att leva, som kommer att översättas på 30 språk. Han skriver ytterligare 19 böcker, men den första blir hans signum och kanske mest uppskattade. I filmen framstår Ryszard Kapuscinski som en klichéartad actionman som kedjeröker men som trotsar allt motstånd genom sin neutrala hållning och lyckas därmed få erfara kriget på nära håll.

En dag till att leva skapar med sin imponerande animationsteknik en verklighetsnära, brutal krigsfilm som låter oss komma nära det helvete som befolkningen levde i och som saknade i stort sett allt.

Filmen nominerades till Golden Eye vid Cannes Film Festival 2018 och som vann European Film Award samma år.

Den blir fyra starka filmögon av fem.
2019-03-02