Recension: Optimisterna

eye eye eye

Optimisterna

Regi, manus, foto: Gunhild Westhagen Magnor
Skådespelare: Goro Wergeland, Lillemor Berthelsen,
Eldbjørg Grøttum, Irma Nordseth, Birgit Myklebust, Einar Hamberg, Nils Linman m. fl.
Speltid: 93 minuter
Genre: Dokumentär
Land och år: Sverige/Norge 2013
Svensk biopremiär: 4 april 2014
Distributör: Folkets Bio
Länk till IMDb

Att åldras med optimism.
Den norska dokumentärfilmen ”Optimisterna”, handlar om det ovanliga volleybollaget från Hamar, 14 kvinnor mellan 66 och 98 år som i decennier tränat tillsammans.

Regissören, fotografen och manusförfattaren Gunhild Westhagen Magnor följer vintern 2012 laget Optimisterna och några av spelarna som bestämmer sig för att för första gången spela en riktig volleybollmatch. Värdig motståndare blir det Sollentunabaserade herrlaget Krutgubbarna. Optimisterna pluggar regler, laddar upp och söker sponsorer inför resan till Sverige och den stundande landskampen.

Gunhild Westhagen Magnor, vars mor är en av Optimisterna, säger att hon ville visa att livet pågår även när vi åldras. Damerna i volleybollaget äger också en alldeles speciell förmåga att ta tillvara på livets goda.  Det visar inte minst lagets ”grand old ladies” Goro 98 år, Eldbjørg 89 och Lillemor 88.  Spelarna blandar träning med umgänge också utanför planen. De fikar med sju sorters småkakor, sjunger, virkar och ”blir som små jäntor igen”. Ingen odlar sina krämpor. Goro som är cancersjuka kämpar på med morgonträningen trots att hon inser att hon inte är bland de bästa i laget.

Det finns likheter mellan filmen ”Optimisterna” och den norska dokumentären ”Häftig och begeistrad” som gjorde stor succé i Norge och Sverige i början av 2000-talet när den, utifrån ett liknande koncept, med värme och humor skildrade en manskör och livet i Berlevåg. En annan prisbelönt dokumentärfilm om att åldras med välbehag som påminner om ”Optimisterna” är ”Buena Vistas Social Club” (1999). Här är det glömda kubanska musiker som inte ger upp sin musik utan optimistiskt fortsätter att spela som de alltid gjort sedan 40- och 50-talen.

”Optimisterna” kommer säkert att inspirera idrottsklubbar, studieförbund och även 30- och 40-talister som med träning vill få tillbaka lite av den rörlighet och balans som med åren gått förlorad. Filmen bidrar också till att förändra vår dystra syn på livet efter pensioneringen. Det är faktiskt inte så illa.

Optimisterna får tre filmögon av fem.
2014-03-23
EvaSarman2

Eva Sarman