Recension: Ömheten

eye

ömheten

Alfred Juntti i Ömheten.

Regi och manus: Sofia Norlin
Medverkande: Sebastian Hiort af Ornäs, Alfred Juntti, Lina Leandersson, Ella Nordin, Pär Andersson, Kemal Görgü m.fl.
Genre: Drama
Tid: 80 min.
Land: Sverige
Språk: Svenska
Sverigepremiär 6 december 2013
Distributör: NonStop Entertainment
Länk till Imdb

Pretentiöst stolpskott med sagolikt foto.
Efter visningen bad någon mig att berätta handlingen till ”Ömheten”. Och där har vi problemet. Filmen saknar någon form av intrig. Markus (Hiort af Ornäs) vill bli mekaniker, men sumpar skolan och blir sur. Zerin (Lina Leandersson) tar foton och simmar och säger 10-12 repliker i hela filmen, inget mer.

Det närmaste man kommer en intrig är att Daniel (Alfred Juntti) vill slå ner sin pappa, som är alkoholist. Daniel är med i ett gäng som ska hjälpa honom, men som ändrar sig. Daniel tar ett gevär (hur fick han det?) och springer ut i vildmarken. Zerin är förtjust i Daniel, men det kommer bort i dramat. Lina Leandersson, som har fått en stor skara fans efter ”Låt den rätte komma in”, är här inte mycket mer än en idealiserad statist.

Filmen börjar dock rätt intressant. Ett otäckt litet barn berättar en skapelseberättelse om is och smältvatten. Suggestiva bilder visas på Kiruna och vi får information om att gruvdriften hotar att förstöra staden. Marken skakar, men Norlin misslyckas med att bygga vidare på denna domedagsstämning.

Skådespeleriet känns standardmässigt och gör inget intryck. Filmfotot är i vissa scener förfärligt. Kameran skakar, så jag fick ont i ögonen. Men det ska dock sägas, att filmfotot av Petrus Sjövik ofta är riktigt vackert. Han är en av få svenska filmfotografer som skildrar och ger rättvisa till den svenska naturen. Bilderna på Kiruna är sagolika. Det är synd att man inte kommit på en vettig intrig att använda dessa bilder till. Men trots filmfotot, så kan jag inte rekommendera någon att köpa en biobiljett för en hundring enbart för dess skull.

I förtexterna ser jag att filmen fått stöd av Svenska Filminstitutet. Jag förstår inte hur och varför Ömheten fått statligt filmstöd. Däremot fick inte Peter Dalle något filmstöd för sin spännande och välgjorda film ”En fiende att dö för för” från 2012.

Ömheten får ett filmöga.
2013-11-14
Viking

Viking “Lille John” Almquist