Recension: Official Competition 

Annorlunda, välspelat gediget drama om ett filmdrama
Originaltitel: Competencia oficial
Regi: Mariano Cohn, Gastón Duprat
Manus: Mariano Cohn, Gastón Duprat, Andrés Duprat
I rollerna: Antonio Banderas, Penélope Cruz, Oscar Martínez, Pilar Castro, Irene Escolar, Carlos Hipólito, José Luis Gómez
Speltid: 114 min.
Språk: spanska
Genre: dramakomedi
Från ålder: 7 år
Svensk biopremiär: fredag 26 augusti 2022
Distributör: Scanbox Entertainment

Miljardären Humberto Suárez (José Luis Gómez) har fyllt 80 år och vill lämna efter sig ett minnesvärt monument, som ska förknippas med hans person i generationer. Han bestämmer sig för ett filmprojekt. Filmer överlever ju i katastrofer, krig och farsoter. Han köper rättigheterna till en populär och prisad roman, som han aldrig läst och anlitar den berömda, hyllade filmskaparen Lola Cuevas (Penélope Cruz), som ska skapa ett filmmanus av boken. Den handlar som två bröder, som rivaliserar och spelas av Iván Torres (Oscar Martínez) och Félix Rivero (Antonio Banderas), båda famösa och prisbelönta aktörer, men också varandras motsatser, såväl i filmprojektet som i verkligheten. De tre starka filmkaraktärerna kolliderar och konflikterna utmanar hela filmprojektet och används också av den dominanta, manipulativa regissören Lola Cuevas.

Official Competition är ett annorlunda, dramatiskt och oförutsägbart filmdrama som driver med stjärnkulten i filmvärlden, med aktörernas fåfänga, sin starka egon och filmskaparnas egocentricitet och hårda nypor som hänsynslöst och målinriktat driver sina projekt. Men som också med kraft visar på allas stora konstnärlighet och känslighet i berättandet av den komplexa handlingen. En film om en film, där offer riskerar att krävas, där teamet utsätts för stora påfrestningar i relationer och pressas till sitt yttersta för att slutföra filmen.

Penélope Cruz, Antonio Banderas och Oscar Martínez har de ledande rollerna i denna skarpsinniga film med tvära kast mellan kamper på liv och död blandade med brutal humor. Banderas och Martinéz är aktörer som spelar aktörer och gränser mellan fiktion och fiktiv verklighet överlappar varandra. Penelope Cruz är förträfflig som den djupt seriösa konstnären, som döljer sin känslighet bakom iskall perfektionism. Men hennes mask krackelerar av aktörernas skrupelfria spel både mot henne mot varandra.

Filmen fascinerar, överraskar och slutet öppnar för början till ett starkt drama, där våra egna fantasier får skapa fortsättningen. Det är bra gjort. Scenografin är både storslagen och avskalat minimalistisk, som hela tiden ger space för aktörernas spel och utspel. Vackert filmad av Arnau Valls Colomer där närhet och perspektiv timas lysande för att förstärka dramat.

Offical Competition nominerades till Golden Lion i Venice Flim Festival 2021.

Fyra starka filmögon.
2022-08-22