Recension: Office Christmas Party

Ett galet och hämningslöst julparty som bryter sociala koder och all konvenans och är roligt om man själv släpper loss
eye3
Regi: Josh Gordon, Will Speck
Manus: Justin Malen, Laura Solon m.fl.
I rollerna: Kate McKinnon, Olivia Munn, Jennifer Aniston, Jason Bateman, T.J. Miller m.fl.
Genre: Komedi
Speltid: 105 min.
Ålder: från 11 år
Land: USA
Svensk biopremiär: 7 december 2016
Distributör: Nordisk Film

Finns det något man inte kan skoja om? Ja, förmodligen djupt religiösa värden, som kan såra hängivna troende. Men andras trauman och handikapp då? Där börja man alltmer släppa på gränserna. Men resten verkar fritt fram. Med rusigt, gott humör, maximalt med svordomar, sexord, sprit, droger och kränkningar, så skapas det en firmafest som väl aldrig skådats vare sig i fiktion eller i verkligheten, får man i varje fall hoppas. (I så fall ska jag vara med. Basta!

”Office Christmas Party” kan nog sägas sakna allt vad gränser för etik och anständighet heter. I ett j-a tempo och i högt diskodån bryts alla sociala koder och det är bara att hänga med. Snipiga munnar och bigotta tittare göre sig ej besvär. Här släpper teamet Gordon/Speck loss med Malen/Solon rappa, dräpande dialoger, där ingens integritet skonas. Är det verkligen skojigt? Ja, om man hänger med i svängarna. Jag tappade tråden ibland och visste på slutet inte riktigt om det vara happy end eller bara ett enda stort bakrus.

Ett familjeföretag drivs av syskonen Carol (Jennifer Aniston) som är vd och Clay (T.J. Miller) som är avdelningschef. Rivaliteten mellan dem är lika gammal som deras åldrar. Nu står bolagets framtid på spel och man hoppas kunna rädda det genom ett affärsavtal med kunden Walter (Courtney B. Vance). Brodern Clay vill ordna företagets årliga julfest, men syster Carol gör magnifik, barsk entré och sätter stopp för den. Hon vill också sparka 40% av personalen. Inga bonusar och dessutom hot om nedläggning är hennes recept. Men när hos åker till London på affärsresa startar Clay upp festernas fest. Walter blir hedersgäst och allt ska satsas på hans trivsel som storkund för att få igenom affärsuppgörelsen. Och nog blir det fest alltid. Walter kommer och sedan bryter man allt vad måttfullhet och god ton heter.

”Office Christmas Party” är en i raden av komedier, där medelklassen på sina white collar jobs kastas in i situationer, som brutalt bryter deras etikett och moral och ofta spelar på deras sociala ångest, sexuella frustrationer och oro för ekonomisk osäkerhet. Men också frigör rädslor och uppdämda känslor väller fram. Filmen passar bra in på det konceptet och det kan kännas befriande när snipiga tanter blir hookers och strikta affärsmän super sig redlösa och jökar runt på toaletter. Men vi vill nog att ordningen ska återställas på något sätt, även i burleska komedier. Kaoset måste leda till något kreativt, eller att någon vinst ska växa fram ur dekadensen. Annars kan vi känna oss svikna. I ”Office Christmas Party” går festen överstyr och man förlorar allt hopp. Det är kört, om inget mirakel händer. Slutet med vansinniga bilrallyn i storstan och flygande fordon över Hudson floden, utan skador, mynnar ut i en slags märklig ordning med bonus.

Regissören Josh Gordon och manusförfattaren Will Speck blev båda Oscarsnominerade 1999 för sin kortfilm ”Culture” och ”Christmas Office Party” är deras tredje långfilm tillsammans. Tidigare långfilmer är ”Pappa på burk” 2010 och ”Blades of Glory” 2007. Komedier är deras nisch, så här långt. Teamet har också gjort TV-serier, ”Cavemen” 2007 och ”The Power Inside” 2013. De har gott humör och skoningslös humor och deras filmer speglar det.

Charmiga Golden Globe vinnaren Jennifer Aniston, välmeriterad, den evigt söta helylletjejen, spelar här en stilettskodd, amper affärskvinna och gör det bra, även om ”the Amerikan Applepie Sweatheart” ibland lyser igenom masken, vad annars? Flera celebra cameoroller passerar revy i partyvimlet och blandas med type cast actors and extras. T.J. Miller, är komedianten au masse, vågar man nästan påstå, son till en klinisk psykolog och som blev aktör efter studier på college. Som brodern Clay i filmen känns han snällare än vad rollen är och som driver sin karaktär till maximal utlevelse.

”Office Christmas Party” kan man nog uppskatta, när allt vad julegull och julmys står en upp i halsen. Men det blir svårt, att slå filmens kontorsparty, även om man försöker skapa någon julfest med lite extra tokskojigt.

Filmen får tre filmögon av fem.
2016-12-02