Recension: Nitram

Starkt engagerande film med lysande skådespelare
eye5
Regi: Justin Kurzel
Manus: Shaun Grant
Medverkande: Caleb Landy Jones, Judy David, Anthony LaPaglia, Phoebe Taylor, Sean Keenan m.fl.
Genre: Drama, thriller
Speltid: 112 min.
År: 2021
Filmfoto: Germain McMicking
Svensk biopremiär: fredag 8 april 2022
Distributör: Njutafilms

Filmen bygger på en verklig händelse som ägde rum 1969 i Tasmanien, Australien.

I första scenen möter vi Nitram (Caleb Landy Jones) som pojke när han blir intervjuad i sin sjukhussäng efter att ha lekt med smällare och skadat sig. Därefter möter vi Nitram som vuxen, när han bor med sin mamma (Judy Davis) som är en sträng men också nerbruten och sin pappa (Anthony LaPaglia). Nitram har en neuropsykiatrisk diagnos och får pension från staten samt äter antidepressiva tabletter. Han har i barndomen blivit mobbad och allmänt känd som ett miffo. Pappan drömmer om att köpa ett hus vid havet och starta en B&B. När denna dröm går om intet tappar pappan all livslust. Nitram har ett väldigt starkt förhållande till sin pappa.

En dag går Nitram runt hos grannarna och frågar om han kan få klippa deras gräsmatta, men med klent resultat. Så småningom knackar han på hos den rika kvinnan Helen som lever med sina 10 hundar.

Det utvecklar en varm vänskap och han flyttar in hos henne. Helen (Essie Davis) dör i en tragisk bilolycka när Nitram och hon kör in till stan för att boka en resa till Europa. Nitram överlever och ärver huset och hela hennes förmögenhet. Han försöker styra upp sitt och föräldrarna situation men misslyckas. Han börjar då med sin fascination för vapen, som ju bara kan sluta på ett sätt.

Huvudkaraktären Nitram gestaltas med lysande skådespel av Caleb Landry Jones, som med sin gestaltning och får en att uppleva filmen som en dokumentär. Jag ser fram emot att få se honom i flera filmer framöver. 

Nitrams intresse för vapen ledde till, att han vid ett tillfälle dödade 35 människor på måfå i Port Arthur, vilket gav honom 35 livstidsdomar. Som en följd av Nitrams brott skärpte Australien sina lagar som skulle implementeras i alla stater, men tyvärr ställde sig några stater utanför. Idag så finns det mer vapen i Australien än det fanns 1969.

Nitrams regissör Justin Kurzel nominerades till Guldpalmen och Caleb Landy Jones vann pris som bästa skådespelare vid Cannes Film Festival 2021.

Denna starkt berörande film får 5 filmögon av fem.
2022-04-05