Recension: Nerve

Nervigt spännande om tuffa utmaningar på nätspel
eye3
Regi: Henry Joost och Ariel Schulman (Catfish 2010, Paranormal Activity 3 och 4)
Manus: Jessica Sharzer efter bok av Jeanne Ryan med samma titel från 2016
I rollerna: Emma Roberts (We’re the Millers 2013, Scream 1996), Dave Franco (Now You See Me 2013, 21 Jump Street 2012), Machine Gun Kelly 2012, Emiily Meade 2016, Juliette Lewis (Natural Born Killers 1996), med cameos från sociala mediastars som Casey Neistat, TV-serien The Fat Jewish 2015 m. fl.
Genre: Äventyr, mystik, drama
Ålder: från 11 år
Speltid: 96 min.
Svensk biopremiär: 19 augusti 2016
Distributör: Nordisk Film

”Nerve” är ett internetspel, där du går in som spelare eller åskådare. Som spelare måste du klara uppdragen de får och då trappas vinstpengarna upp. Felar du, så mister du allt. Tonåringar peppar varandra att spela. Gymnasiestudenten Venus, kallad Vee (Emma Roberts) är helylletjej och överbeskyddas av sin mamma (Juliette Lewis). Men kompisen Sydney (Emily Meade) övertygar Vee om att också bli spelare och Vee hamnar i ett äventysdrama hon aldrig vågat ens fantisera om. Hennes förmågor testas till sitt yttersta.

Emma Roberts gör bra ifrån sig. Snygg och modig ger hon karaktär till rollen som tjejen som antar utmaningar och växer med dem. Stilige Dave Franco som Ian matchar henne väl och man vet att tycke kommer att uppstå. Kompisen Sydney är just så irriterande kritisk och uppkäftigt avundsjuk som hon ska vara. Hennes vändning till hygglig kompis däremot känns lite för tillrättalagd.

Manus är av Jessica Sharzer som har sting på tempot och spänningen stegras. Slutet förblir ett frågetecken till de sista minuterna. Handlingen för dramat hela tiden framåt. Det är skickligt gjort. Ungdomarnas jargonger är bra fångade och huvudrollerna (Vee och Ian) utvecklas under dramat. Filmidén påminner om Hunger Games- filmerna och spelet är faktiskt på liv och död. Filmen handlar om tonåringar och de är förmodligen också dess målgrupp. Men åldersgruppen 11 till pensionärer, tror jag, får alla en stunds spännande underhållning.

Visuellt är filmfotot av Michael Simmonds och grafiken ypperligt och sviktar aldrig. En film om ett effektivt, smart och farligt internetspel ligger väl i tiden. Men eftersmaken av filmen blir ändå lite banal. ”Boy meets a girl” av en händelse och de besegrar drakarna. Djupsinnigt blir det aldrig och gör heller inga anspråk att vara det. Det finns en ansvarslöshet hos filmens speldesigners och spelarna och även åskådarna som kan störa. Men spänningen ligger också i att spelet ”Nerve”” är just så hänsynslös det visar dig vara, men att inget ändå lurar en duktig hacker.

Tre filmögon av fem
2016-08-17