Recension: Nebraska

eye eye eye eye
Nebraska
Bruce Dern som Woody Grant i Nebraska.

Regi: Alexander Payne
Manus: Bol Nelson
Skådespelare: Bruce Dern, Will Forte, June Squibb, Bob Odenkrik, Stacy Keach m.fl.
Speltid; 115 min.
Genre: Drama, äventyr
Svensk biopremiär: 28 februari 2014
Land: USA
Ålder: från 7 år
Svensk distributör: UIP
Länk till IMDb

Lysande aktörer i ett melankoliskt drama med svart humor.
80-plussaren, den alkoholiserade Woody Grant (Bruce Dern) ger sig tillsammans med sin vuxne son David (Will Forte) ut på en roadtrip som ska ta dem från hemmet i Montana till Nebraska, där en miljon-lotteri-vinst väntar. På väg till Nebraska möter de gamla vänner och släktingar till fadern, som anser och påstår att han är skyldig dem pengar. Man får följa livet i nutida USA. Filmen har nominerats till flera priser.

På Filmfestivalen i Cannes 2013 utsågs Bruce Dern till bäste manliga skådespelare och vid Stockholms filmfestival 2013 vann filmen Nebraska Fipresci priset för bästa film. På Oscarsgalan nu i mars är Nebraska nominerad för 6 priser, bl. a. bästa film, bästa regi, bästa manliga skådespelare och bästa kvinnliga biroll.

Bli nu inte rädd, men filmen är svart/vit. Jag var själv lite tveksam först, men det är ett genialt val. Filmen får en dokumentär prägel, som blir väldigt kraftfull. SF lanserar filmen Nebraska som drama. Enligt mig är den ett drama/komedi/äventyr.

Regissören Alexander Payne, som fick en Oscar 2004 för bästa manus till filmen Sideways från 2004, är här tillbaka. Bruce Dern är fantastisk i rollen som den alkoholiserade, åldrade och förvirrade Woody Grant. Han gör den så trovärdigt. Det kan vara svårt att övertygande spela en alkoholist, men de som möjligen vuxit upp med alkoholister omkring sig vet hur de kan bete sig. Här känner man nästan hur Woody Grants kropp luktar.

Bruce Dern har tidigare gjort en del roller som galning. Här är han så övertygande att klockorna stannar. Hans fru i filmen, Kate Grant (June Squibb) är trött på sitt förvirrade fyllo till man och vill sätta honom på ett servicehem. June Squibb, denna snart 85 åriga skådespelare, är lysande i sin roll. Hon har blivit Oscarsnominerad för bästa biroll.

Jag kommer att sitta uppe och titta på Oscarsgalan den 2 mars och hålla tummarna för att hon kammar hem priset. Hon är snabb i käften, rolig och galghumoristisk, så det är svårt att inte älska henne. Vuxna sonen David Grant spelas utmärkt av Will Forte från bl. a Saturday Night Live från 2008-9. Sonen följer med sin pappa på resan. Han vill sin pappa väl, men är samtidigt trött på en pappa, som tappar bort sina löständer efter krogbesök och som ständigt ramlar och slår sig.

Filmen berättar på ett nära, melankoliskt och bitskt sätt om livets grottekvarn, den ständiga kampen mellan kärlek och hat.

Jag ger Nebraska fyra filmögon.
2014-02-20
VeronicaTigerhjärta1

Veronica Tigerhjärta