Recension: En familj

eye eye eye eye

enfamilj
Julianne Nicholson, Meryl Streep och Margo Martindale i En familj.

Originaltitel: August: Osage County
Regi: Johan Wells
Manus: Tracy Letts
Speltid: 121 min.
Skådespelare: Meryl Streep, Dermot Mulroney, Juila Roberts, Chris Cooper, Ewan McGregor m. fl.
Land: USA
Genre: Drama
Filmfotograf: Adriano Goldman
Svensk distributör: Scanbox Entertainment
Länk till IMDb

Mycket välspelat tragikomiskt familjekaos!
Violet Weston (Meryl Streep) är en cancersjuk, pillerberoende och högst egensinnig kvinna och mor som i 30 år varit gift med den alkoholiserade författaren Beverly (Sam Shepard). En dag försvinner Beverly spårlöst och parets tre döttrar med respektive man kommer hem för att trösta sin mamma och försöka ta reda på vad som hänt fadern. Även Violets syster med man och son ansluter.
Men familjen krisar rejält och förolämpningarna står som spön i backen, gamla sår rivs upp och salt strös i såren. Alla gamla familjehemligheter ska fram i dagsljus och synas. Detta utspelas under den stekheta augustisolen i Osage County, därav titeln; En familj – August: Osage County.

Tracy Letts Pulitzers pjäs, som bl.a. spelades på Dramaten 2010, har nu blivit film med Meryl Streep i huvudrollen som Violet, som är ett kedjerökande nervvrak. Som alltid är Meryl Streep alldeles fantastisk i sin rolltolkning och övertygar in i minsta detalj. Julia Roberts spelar Barbara, hennes äldsta dotter. De har olika uppfattning om allt och har svårt att nå och förstå varandra. Skådespeleriet dem emellan är knivskarpt, så som det ska vara när film är som allra bäst. Båda kvinnorna är Oscarsnominerade för sina insatser. Bästa kvinnliga huvudroll och bästa kvinnliga biroll.

Jag är också mycket imponerad av Abigail Brislin som spelar Jean, dotter till Barbara. Hon är född 1996 och är en av de yngsta som blivit nominerad till en Oscar för rollen i “Little Miss Sunshine” från 2006. Evan McGregor och Dermot Mulroney är bra som några av männen i filmen, men de hamnar helt i skuggan av kvinnorna i denna film. Förutom Meryl Streep, Julia Roberts och Abigail Breslin är också Julianne Nicholson och Juliette Lewis riktigt vassa i sina biroller.

Filmen är ett relationsdrama, tragikomiskt och med en aldrig sinande ström av intriger. Det är mycket intensivt, ständiga bråk, spott och spe, smäll i dörrar och krossat porslin. Det är hastiga humörsvängar, särskilt hos Violet som är mamma, i denna dysfunktionella familj. Bristen på respekt för varandra är totalt avsaknad. Stämningen är så skör, att man inte kan ens kan ta ett andetag utan att det hinner blir missförstånd i filmen. Det är allt annat än trevligt och gemytligt hos den här familjen. Helt fantastiskt skådespeleri av några av de allra bästa skådespelare som finns att uppbringa. Vackert filmat av Adriano Goldman.

“En familj” är en riktigt bra film och mycket sevärd. Ett enastående välspelat mörkt drama med humoristisk touch om en familj i kris.

Filmen får fyra filmögon.
2013-02-18
sovirydén1

Sovi Rydén