Recension: Mr. Turner

Regissör Mike Leigh på höjden av sin förmåga med Mr. Turner
Regi och manus: Mike Leigh
Medverkande: Timothy Spall, Dorothy Atkinson, Marion Bailey, Paul Jesson, Ruth Sheen m.fl.
Filmfoto: Dick Pope
Klippning: John Gregory
Genre: Drama, biografi
Research Jacqueline Riding
Casting: Nina Gold
Land och år: Storbritannien 2014
Längd: 150 minuter
Distribution: AB Svensk Filmindustri
Svensk premiär: 25 december 2014

När ”Ljusets konstnär”, den excentriske Joseph Mallord William Turner dog i London 1851 sågs han redan av sin samtid som en stor konstnär. Turner var ledamot i The Royal Academy of Arts och beundrad lanskapsmålare med förkärlek för havet och marina motiv. Idag är hans målningar bland världens högst värderade. Turner ses som föregångare till impressionisterna. Regissören Mike Leigh skildrar i ”Mr. Turner” konstnärens sista 25 år i livet.

Leigh har varit verksam inom brittisk film, teater och TV-industri i över 40 år. Han har hunnit med ett stort antal filmer, främst i arbetar- och medelklassmiljöer, t.ex. ”Hemligheter och lögner” (1996) ”Vera Drake”( 2004) och ”Medan åren går” (2010). Hans filmer skildrar ofta verkliga människors vardag. Rollfigurerna är dubbelbottnade, sårbara och ibland trasiga. Det porträtt Leigh skissar av Turner passar väl in i hans persongalleri.

Leigh uppger i intervjuer att han känner stor samhörighet med den motsägelsefulle och anarkistiske Turner, giganten bland konstnärer, som inte alltid höll måttet som människa. Turners konst är egensinnig, kompromisslös och visionär. Det intresserar också Mike Leigh.

Den ständigt grymtande Turner blir i skådespelaren Timothy Spalls fascinerande tolkning en man som obehindrat rör sig i dåtidens salonger, hos prostituerade i London liksom bland fiskare och sjömän i kuststaden Margate, där ljuset och havet är hans ständiga motiv. Turner visar föga intresse för sina oäkta barns välfärd, men kan vara generös mot en olycklig konstnärskollega. I likhet med många andra av tidens män utnyttjar Turner sin hushållerska Hannah (Dorothy Atkinson) sexuellt. Han lever de sista åren av sitt liv under taget namn med den sympatiska Mrs. Booth (Marion Bailey).

Det är ett noga utvalt gäng brittiska skådespelare som Mike Leigh arbetar med i ”Mr. Turner”. Alla är förtrogna med att låta sina roller utformas i improvisationer och diskussioner under lång förberedelsetid. Timothy Spall har samarbetat med Mike Leigh i fyra tidigare filmer. För rollen som Turner fick han det välförtjänta priset ”bästa manliga skådespelare” i Cannes 2014.

Bakom ”Mr. Turner” ligger utmärkt researcharbete, som bidrar till att denna konsthistoriskt intressanta film fungerar fullt ut. Motsvarande gäller även för fotot som, när det är som bäst, lyckas förmedla Turners omisskännliga ljus och färgskala på film. Det är vackert fotoarbete!

2014 tilldelade regissören Mike Leigh utmärkelsen ”Stockholm Filmfestival Lifetime Achivement Award”. Vid 71 års ålder är han på höjden av sin förmåga.

Den blir fem filmögon av fem för ”Mr. Turner”.
2014-11-21