Recension: Monsters studentliv

eye eye eye
Monsters

Originaltitel: Monsters University
Regi: Dan Scanion
Manus: Dan Scanion, Daniel Gerson
Svenska röster: Johan Ulveson, Allan Svensson, Jan Mybrand, Ewa Fröling, Marie Richardson m.fl.
Längd: 110 min. Biopremiär: 31 juli 2013
Filmkategori: Animation, komedi
Land: USA
Ålder: från 7 år.
Distributör: Walt Disney Studios Motion Pictures
Länk till Imdb

Roliga och fantasifulla monster
Mike Wazowski har drömt om att bli en Skrämmare sedan han var ett litet monster och nu ska han äntligen börja på Monsters University. Där möter han den överlägsne James P Sullivan, “Sulley”, född i en berömd skrämmarfamilj. Mot Mikes nit och arbetsflit står Sulleys självsäkerhet och lathet. Mellan dem föds det en rivalitet som urartar och de blir utslängda från universitetets Skrämmarlinje. För att komma tillbaka inser de, att de måste samarbeta och försöka vinna Skrämmarolympiaden tillsammans med ett, till synes, hopplöst gäng, som är med i det utstötta gemenskapen Oozma Kappa.

Filmen liknar en av de typiska ungdomsfilmerna i universitetsmiljö som gjorde succé under 80-talet fast här med monster. Den har alla kännetecken: fester, rivalitet, populära elever versus impopulära och hemska lärare. Trots det, känns filmen fräsch och rolig tack vare de fantasieggande monstren. Filmen har också budskap som att var och en har sina färdigheter och det gäller att ta vara på dem. Och om man har en dröm ska man jaga den med målmedvetenhet.

Dubbningen är bra, men med frågetecken för varför det runda, klumpiga och ”kramgoa” monstret ska prata skånska. Det är roligt med dialekter, men helst utanför klyschiga sådana.

Filmen är kronologiskt före succéfilmen Monster’s Inc, där vi redan har träffat Mike Wazowski och James P Sullivan. Trots det, är det inga svårigheter att följa handlingen.

Jag ger filmen tre filmögon för underhållande och kvick handling.
2013-07-31
AlbertHerranz

Albert Herranz