Recension: Mina Päron

eye eye eye

Minapåron

Regi och manus: Eric Besnard
Skådespelare: Josiane Balsko, Gérard Jugnot, Clovis Cornillac, Pierre Richard m.fl.
Speltid: 97 min.
Genre: Drama, komedi
Svensk biopremiär: 25 april 2014
Svensk distributör: Njutafilms
Länk till IMDb

Inga samhällsproblem blir lösta, men filmen förmedlar mänsklig värme.
Mina päron är en fransk film med fokus på porträttet av en fransk kvinna Olga (Josiane Balasko). Hon är en handlingskraftig kvinna, en kämpe och vill gärna hjälpa till för att göra världen till en bättre plats. Nu har hon hamnat i trubbel och befinner sig på polisstationen. Hennes son Maxime (Clovis Cornillac) får ett samtal från polisen om att hämta sin mamma.

Maxime har ett ambulansföretag, som han arbetar hårt med för att det inte ska gå i konkurs. Han har också privata problem i sin relation med sin fru och sina bägge söner. Historien ses genom Maximes perspektiv som ser sin mamma Olga slåss mot orättvisor och ojämlikhet. Hennes envishet och uthållighet imponerar på Maxime. Han flyttar in några dagar hos föräldrarna för att själv hämta kraft och motivation till att lösa sina egna problem.

Föräldrarna har länge levt tillsammans, men deras relation innehåller olika problem, men också ett stort mått av kärlek. Olgas man Jacques (Gerard Jugnot) är lite svag efter en stroke och är övervakad av hustrun Olga. Hon anser att Jacques ska ta det lugnt i livet, men han hittar ändå tillfällen att gå ut med sin gode vän på svampplockning med en välfylld picknick korg.

Olga har via ett nätverk, kommit i kontakt med Tiemoko (Ibrahim Burama Darboe), en afrikansk pojke som behöver gömma sig för myndigheterna i Frankrike. Olga och Jacques låter Tiemoko tillfälligt bli inneboende hos dem för att skydda honom från polisen. Paret visar mycket värme, solidaritet och kärlek i sina handlingar till Tiemoko.

Mina päron är en typisk fransk film med ingredienser av kärlek, familj, vänskap, men också generationsklyftor.

Skådespelarinsatserna är mycket bra, speciellt Olga i en av huvudrollerna. Hon är tidigare känd från filmer som Igelkotten från 2009 och Livet som tre från 2011. Gerard Jugnot spelar sin roll som Jacpues utmärkt. Han har tidigare fått internationell berömmelse för bland annat sin huvudroll i Les Choristes (Gosskören) från 2004. Det tredje framträdande rollen, Maxime, spelas av Clovis Cornillac, som medverkat i en rad andra franska filmer.

Berättelsen är vackert filmad i en lantlig miljö. Mina päron är gemytlig och innehåller mycket värme, aktivt samhällsengagemang och olika typer relationer. Men det hade varit intressant om filmen också hade vinklat de intressanta frågorna om gömda flyktingars liv.

Mina päron är regisserad av Eric Besnard, känd bland annat för Babylon AD och Svindlarna båda 2008 samt Le Convoyeur från 2004.

Filmen Mina päron blev visad 2013 på Richmond French Film Festival i USA.

Filmen får tre filmögon
2014-04-20
yvonneWiklund

Ywonne Viklund