Recension: Michael Kohlhaas

eye eye eye eye

MichaelKohhlhase
Mads Mikkelsen i Michael Kohlhaas.

Regi: Arnaud des Pallières
Manus: Christelle Berthevas, Arnaud des Pallières
Medverkande: Mads Mikkelsen, Mélusine Mayance, Delphine Chuillot, Bruno Ganz m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 122 min.
Land: Frankrike, Tyskland
Svensk biopremiär: 9 november 2013 på Stockholms Filmfestival
Länk till Imdb

Historiskt drama i avskalad realism om en mans kamp för rättvisan.
Filmen ”Michael Kohlhaas” är en fransk-tysk adaption av Heinrich von Kleists 1800-talsroman med samma namn som i sin tur hämtar sitt ursprung i en sann berättelse från 1500-talet.

Hästhandlaren Michael Kohlhaas, kraftfullt gestaltad av Mads Mikkelsen, lever ett lyckligt familjeliv med sin fru och dotter tills en dag då en elak baron orättmätigt beslagtar två av hans värdefulla hästar. Michaels försök att få upprättelse med lagliga medel misslyckas. När baronen ger sig på hans familj väljer Michael att hämnas brutalt.  Men våldet eskalerar snabbt tills Michael befinner sig som ledare för en egen armé och ställs inför allt svårare moraliska beslut. Hur långt är han beredd att gå i sin kamp för rättvisan?

Michael Kohlhaas skildras inte entydigt som en hjälte. Att han utsätts för orättvisa råder det ingen tvekan om, men huruvida han går för långt i kampen för upprättelse och huruvida ändamålet helgar medlen lämnas öppet för publiken att avgöra. Gränsen mellan hjältemod och fanatism är hårfin.

Det är befriande att se ett kostymdrama utan den romantisering som så ofta medföljer den genren. Historien i sig innehåller inte några större överraskningar. Men den avskalade stilen med minimal dialog och utan Hollywood-stråkar som dikterar tittarnas känslor, skänker berättelsen realism och styrka. Det långsamma tempot skapar spänning, liksom fotot som kryper nära inpå och registrerar varje skiftning i Michaels Kohlhaas ansikte. Ett genomgående begåvat skådespeleri hjälper också till att lyfta historien.

Michael Kohlhaas får fyra filmögon av fem möjliga.
2013-11-20
EvjeniaBäckström2

Evjenia Bäckström