Recension: Marshland

Välgjord mordgåta, som skickligt komplicerats för spänningen och lyckats
Originaltitel: La isla minima
Regi: Alberto Rodriquez
Skådespelare: Javier Gutiérrez, Raúl Arévalo, María Varod, Antonio de la Torre m.fl.
Genre: Drama, thriller
Land: Spanien
Ålder: från 15 år
Svensk biopremiär: 25 september 2015
Distributör: Njutafilms

Spanien 1980 är fortfarande sargat av inbördeskriget under general Francos diktatur. I en lite oansenlig stad i den spanska södern har ett antal brutala mord på unga flickor skett. Spanien skickar dit två av sina bästa poliser till mordplatsen för att undersöka händelserna. Männen är olika i sina karaktärer, men de måste nu samverka, för att lyckas hitta och ta fast den mördare, som i åratal terroriserat ett samhälle där rädsla, fattigdom och politisk osäkerhet råder.

Upplägget är traditionellt. Två detektiver undersöker ett mord på landsbygden. Men filmen är ändå inte enkel mordgåta. Flera personer är inblandade och det finns korruption och politiska länkar till den brutala tiden med Franco.
De båda huvudaktörerna, Jesus Gutiérrez som Juan och Raúl Arévalo som den yngre Pedro, ger tyngd och spänning till dramat genom sina diametrala olikheter i temperament och politiska bakgrund. Pedro är den yngre, spontan och lite primitiv i sina reaktioner medan Juan, med sitt mörka förflutna, är kall, analytisk och ned våldsamt utspel i slutscenerna.

Filmen är aldrig tråkig. Man får en klaustrofobisk känsla i de snåriga träskmarkerna och de tomma skjulen med sin mystik. Det platta, trista landskapet och det regntunga vädret bidrar till mystifikationen. Regissören Alberto Rodriguez håller ihop storyn och genom att komplicera den och försöka göra den oförutsägbar. Även om upplösningen ändå är traditionell, hjältarna besegrar demonerna och räddar bundna jungfrur, så ligger några obesvarade. frågor kvar, som i viss mån ökar mystiken, men också frustrationen.

Filmfotot av Alex Catalán, som han prisbelönats för, är mycket skickligt och använder sig av ovanliga kameravinklar för att fånga vår uppmärksamhet. Flera scener är tagna från flyg och bilderna över landskapen för tanken till hjärnvindlingar eller blodsystem. Mycket vackert. Men han fångar också detaljer lika mästerligt och har prisbelönts för sina insatser.

Marshland är en mörk thriller och håller sitt grepp om publiken. Alla delar är skickligt utförda. Men i grunden är det en vanlig detektivhistoria, som krånglats till på ett skickligt sätt och gjort den underhållande och klart sevärd.

Filmen har fått 41 filmpriser, nästan alla i Spanien och andra spansktalande länder.
Marshland får fyra filmögon av fem.
2015-09-25