Recension: Looper

eye eye

Looper
Joseph Gordon-Levitt och Bruce Willis i Looper.

Regi och manus: Rian Johnson
Filmkategori: Action, Sci-Fi
Längd: 118 min.
Land: USA
Från ålder: 15 år
Biopremiär: 28 september 2012
Distribution: Noble Entertainment
Länk:
Imdb

Våldsamt om yrkesmördare i tidsresor-
Joe (Joseph Gordon-Levitt) är yrkesmördare. Han rör sig i olika tidsepoker med sina avrättningar och påverkar händelsekedjor i både nutid och framtid. Under ett uppdrag möter han sitt äldre jag (Bruce Willis) som han måste eliminera.

Som actionfilm är Looper välgjord och svarar på förväntningar om våld och snabba ryck. Som drama är det lite rörigt och känslomässigt krystat. Filmen är gott hantverk med fin grafik. Castingen är utmärkt och Joseph Gordon-Levitt har rätt utstrålning för rollen. Actionveteranen Bruce Willis gör bra ifrån sig, som alltid. Med åren har han fått de grå tinningarnas charm och en känslig, lite försonande karisma.

Emily Blunt används flitigt av Hollywood och är vacker och säker i sin karaktär som Sara. Lite för glamorös som ensamstående bondmora med lille sonen Cid (Pierce Gagnon 10 år), men det funkar. Jeff Daniels är känd för sin snälla image och har därför spelat många komediroller med stor framgång. Nu gör han ärkeskurken Abe och hans vänliga nuna är gömd bakom yvigt skägg. Den elake typen blir därför extra obehaglig just för att ögonen är så vänliga och utstrålningen mera av Sankte Per än av en maffiaboss som är skoningslös i sina befallningar.

Looper är gott hantverk och en bra actionrulle, men inslaget av tidsresor, som är filmens speciella grepp, blir ändå lite stökigt att hänga med i.

Två starka filmögon för en snygg och gediget gjord film med bra aktörer och fint filmfoto.
2012-09-17
JanEjeF

Jan-Eje Ferling